Slovenija je neto uvoznica hrane, saj z domačo proizvodnjo ne pokriva v celoti svojih potreb, še posebej ne pri žitu, krompirju, zelenjavi, sadju, prašičjem mesu in medu. Dolgoročni trend nakazuje, da je stopnja samooskrbe višja in stabilnejša pri večini živalskih proizvodov (mleko, jajca, goveje in perutninsko meso), z izjemo prašičjega mesa in medu, pri katerih se stopnja samooskrbe opazno znižuje. Presežki v proizvodnji se v analiziranem obdobju pojavljajo le pri mleku, govejem in perutninskem mesu, v nekaterih letih pri jajcih in medu, v zadnjih nekaj letih pa tudi pri koruzi za zrnje. Medtem pa je stopnja samooskrbe pri večini rastlinskih proizvodov na splošno nižja (krompir, zelenjava, sadje) in podvržena medletnim nihanjem (letine). Dolgoročno se zvišuje le stopnja samooskrbe z žiti, od tega pri ječmenu, rži in koruzi za zrnje, stopnja samooskrbe s pšenico pa ima rahlo padajoč trend.
Stopnja samooskrbe pove, v kolikšnem obsegu je domača proizvodnja zmožna pokrivati domačo potrošnjo v državi (zajeta potrošnja za prehrano, krmo in potrošnjo v industriji). Samooskrba, ki je nižja od 100 %, pomeni primanjkljaj, ki ga je treba pokriti z uvozom, samooskrba nad 100 % pa presežek v ponudbi oziroma domači proizvodnji.
Kazalec prikazuje stopnjo samooskrbe v Sloveniji z naslednjimi osnovnimi kmetijskimi proizvodi: meso po glavnih vrstah in skupaj, jajca, krompir, žito po glavnih vrstah in skupaj, zelenjava, sadje, mleko in med. Kazalec prikazuje stopnjo samooskrbe le po posameznih proizvodih, ne pa tudi skupne stopnje samooskrbe s hrano. Dodatno sta prikazani tudi potrošnja kmetijskih proizvodov na prebivalca za prehrano ter primerjava stopnje samooskrbe z žiti med Slovenijo in nekaterimi državami.
SURS, 2022; preračuni KIS
*Začasni podatki.
Meso, skupaj [%] | Jajca [%] | Žita [%] | Krompir [%] | Zelenjava [%] | Sadje [%] | Mleko, skupaj [%] | Med [%] | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2000 | 92 | 95 | 48 | 83 | 47 | 66 | 113 | 112 |
2001 | 100 | 98 | 46 | 79 | 39 | 55 | 117 | 105 |
2002 | 97 | 97 | 63 | 85 | 42 | 59 | 115 | 105 |
2003 | 97 | 104 | 38 | 64 | 37 | 56 | 116 | 97 |
2004 | 92 | 103 | 63 | 86 | 43 | 58 | 114 | 102 |
2005 | 88 | 94 | 60 | 74 | 45 | 49 | 113 | 75 |
2006 | 88 | 97 | 50 | 60 | 39 | 52 | 120 | 81 |
2007 | 93 | 95 | 54 | 70 | 34 | 49 | 120 | 78 |
2008 | 91 | 95 | 64 | 57 | 36 | 38 | 115 | 81 |
2009 | 83 | 93 | 57 | 63 | 37 | 38 | 114 | 85 |
2010 | 84 | 93 | 57 | 63 | 30 | 47 | 116 | 74 |
2011 | 85 | 96 | 71 | 63 | 37 | 46 | 120 | 85 |
2012 | 83 | 92 | 70 | 55 | 34 | 37 | 117 | 51 |
2013 | 82 | 91 | 55 | 46 | 33 | 43 | 118 | 82 |
2014 | 80 | 90 | 77 | 67 | 38 | 42 | 120 | 20 |
2015 | 74 | 93 | 72 | 59 | 40 | 47 | 125 | 71 |
2016 | 76 | 95 | 74 | 55 | 42 | 32 | 132 | 59 |
2017 | 81 | 90 | 63 | 50 | 38 | 15 | 134 | 45 |
2018 | 81 | 96 | 69 | 48 | 41 | 47 | 129 | 79 |
2019 | 81 | 95 | 75 | 47 | 43 | 30 | 127 | 44 |
2020 | 84 | 95 | 88 | 60 | 48 | 36 | 133 | 67 |
2021* | 85 | 97 | 85 | 44 | 44 | 14 | 136 | 15 |
SURS, 2022; preračuni KIS
*Začasni podatki.
Pšenica [%] | Ječmen [%] | Rž [%] | Koruza [%] | |
---|---|---|---|---|
2000 | 63 | 30 | 7 | 48 |
2001 | 58 | 33 | 18 | 45 |
2002 | 63 | 34 | 17 | 75 |
2003 | 47 | 24 | 21 | 38 |
2004 | 54 | 45 | 42 | 77 |
2005 | 48 | 51 | 36 | 72 |
2006 | 44 | 45 | 17 | 57 |
2007 | 47 | 53 | 22 | 58 |
2008 | 55 | 57 | 19 | 72 |
2009 | 48 | 53 | 22 | 63 |
2010 | 49 | 54 | 31 | 61 |
2011 | 55 | 68 | 43 | 82 |
2012 | 65 | 81 | 50 | 72 |
2013 | 47 | 62 | 75 | 58 |
2014 | 59 | 72 | 73 | 91 |
2015 | 52 | 73 | 61 | 87 |
2016 | 52 | 74 | 47 | 92 |
2017 | 46 | 74 | 61 | 72 |
2018 | 41 | 68 | 60 | 89 |
2019 | 47 | 74 | 83 | 96 |
2020 | 57 | 82 | 77 | 114 |
2021* | 58 | 74 | 57 | 111 |
SURS, 2022; preračuni KIS
*Začasni podatki.
Meso govedi [%] | Meso prašičev [%] | Perutninsko meso [%] | |
---|---|---|---|
2000 | 96 | 77 | 110 |
2001 | 119 | 81 | 113 |
2002 | 117 | 78 | 110 |
2003 | 107 | 86 | 114 |
2004 | 96 | 80 | 115 |
2005 | 93 | 70 | 112 |
2006 | 101 | 70 | 108 |
2007 | 101 | 74 | 114 |
2008 | 103 | 70 | 113 |
2009 | 98 | 55 | 109 |
2010 | 106 | 52 | 112 |
2011 | 110 | 50 | 113 |
2012 | 112 | 46 | 109 |
2013 | 107 | 40 | 117 |
2014 | 106 | 39 | 111 |
2015 | 99 | 35 | 103 |
2016 | 108 | 34 | 107 |
2017 | 110 | 38 | 109 |
2018 | 109 | 38 | 109 |
2019 | 103 | 40 | 111 |
2020 | 107 | 40 | 111 |
2021* | 110 | 43 | 112 |
SURS, 2022; preračuni KIS
*Začasni podatki.
Meso, skupaj (ekvivalent klavne mase) [kg] | Jajca [kg] | Žita [kg] | Krompir [kg] | Zelenjava [kg] | Sadje [kg] | Mleko, skupaj (ekvivalent surovega mleka) [kg] | Med [kg] | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2000 | 88,50 | 10,80 | 129,80 | 90,20 | 78,50 | 104,50 | 233,20 | 1 |
2001 | 93 | 10,10 | 135,20 | 79,60 | 73,40 | 79,10 | 227,90 | 1,20 |
2002 | 88 | 9,60 | 126,20 | 79,80 | 78,70 | 114,90 | 234,60 | 1,20 |
2003 | 99,20 | 6,90 | 123,60 | 72,50 | 81,50 | 100,10 | 228,70 | 1 |
2004 | 98,60 | 6,20 | 119,50 | 75,80 | 89 | 128,30 | 235,80 | 1,20 |
2005 | 97,30 | 6,50 | 124 | 76,80 | 91,30 | 125,10 | 235,30 | 1,10 |
2006 | 94,20 | 7 | 125,50 | 78,90 | 95,60 | 124,40 | 218,90 | 1,40 |
2007 | 94,70 | 8,90 | 123,90 | 81,40 | 90,30 | 131,70 | 223,60 | 0,90 |
2008 | 96,60 | 10 | 119,20 | 77,50 | 101 | 151,70 | 234 | 1 |
2009 | 94,10 | 10,20 | 108,70 | 72 | 103,20 | 148,50 | 230 | 1,10 |
2010 | 93,70 | 10,20 | 121,10 | 70,30 | 91,80 | 135,20 | 223,70 | 1,10 |
2011 | 89,50 | 10,10 | 118,10 | 66,40 | 97,10 | 129,30 | 218,90 | 1,40 |
2012 | 88,20 | 9,10 | 115,40 | 63,30 | 95,30 | 113 | 225,90 | 1 |
2013 | 82,20 | 10,30 | 112,30 | 59,40 | 98,30 | 129,40 | 218,60 | 1,40 |
2014 | 85 | 9,80 | 119,30 | 62,40 | 103,90 | 131,10 | 219,90 | 1,10 |
2015 | 88,30 | 11,10 | 120,90 | 68,30 | 109,90 | 134,20 | 218,70 | 1,40 |
2016 | 94,20 | 10,70 | 121,40 | 68,50 | 113,40 | 122,70 | 213,20 | 1,10 |
2017 | 93,10 | 11,50 | 121 | 68 | 114 | 121,60 | 209,90 | 0,90 |
2018 | 92,60 | 10,90 | 123,30 | 66,50 | 111,40 | 152,50 | 215,50 | 1,10 |
2019 | 90,80 | 11,70 | 120,40 | 62 | 117,50 | 127,90 | 214 | 0,70 |
2020 | 87,90 | 10,40 | 116,30 | 63,90 | 118,10 | 129 | 206 | 0,90 |
2021* | 89,30 | 10,80 | 115,10 | 63,30 | 115,70 | 108,50 | 204,30 | 0,60 |
SURS, 2022; preračuni KIS
*Začasni podatki.
Pšenica [kg] | Ječmen [kg] | Rž [kg] | Koruza [kg] | |
---|---|---|---|---|
2000 | 101 | 2,10 | 5,60 | 19,10 |
2001 | 111 | 0,70 | 0,80 | 20,60 |
2002 | 103,40 | 0,70 | 1,20 | 19,10 |
2003 | 100 | 0,50 | 2,80 | 18,10 |
2004 | 97,10 | 0,60 | 2,80 | 16,60 |
2005 | 100,10 | 0,60 | 4,30 | 15,80 |
2006 | 101,90 | 0,60 | 4,90 | 15 |
2007 | 97,60 | 0,90 | 4,40 | 17,70 |
2008 | 94,60 | 0,60 | 4,40 | 16,40 |
2009 | 86 | 0,70 | 4,40 | 15,30 |
2010 | 100,40 | 0,80 | 3,80 | 13,40 |
2011 | 97,70 | 0,80 | 3 | 14,20 |
2012 | 95,30 | 0,70 | 2,80 | 14,20 |
2013 | 92,50 | 0,70 | 2,90 | 13,30 |
2014 | 102 | 0,80 | 3,70 | 9,20 |
2015 | 103,20 | 0,80 | 2,70 | 10,40 |
2016 | 103 | 0,80 | 2,90 | 11,40 |
2017 | 101,30 | 0,70 | 2,90 | 11,40 |
2018 | 103,80 | 0,90 | 3,20 | 11,30 |
2019 | 100,60 | 0,90 | 2,30 | 13,10 |
2020 | 98,80 | 0,90 | 1,50 | 11,50 |
2021* | 99,10 | 1 | 1,20 | 9,90 |
SURS, 2022; preračuni KIS
*Začasni podatki.
Meso govedi [kg] | Meso prašičev [kg] | Perutninsko meso [kg] | |
---|---|---|---|
2000 | 20,60 | 38,10 | 24,80 |
2001 | 20,20 | 41,30 | 26,10 |
2002 | 19,20 | 39,90 | 24,10 |
2003 | 23,60 | 42,40 | 24,90 |
2004 | 23,40 | 44,60 | 23,10 |
2005 | 23,60 | 44,20 | 24,70 |
2006 | 20,70 | 45,20 | 23 |
2007 | 21,10 | 42,10 | 26,10 |
2008 | 21,30 | 43,20 | 26,70 |
2009 | 20,50 | 40,50 | 28,10 |
2010 | 19,90 | 41,60 | 27,70 |
2011 | 19,80 | 39,60 | 26,20 |
2012 | 18,90 | 37,70 | 27,70 |
2013 | 18,60 | 35,50 | 24,80 |
2014 | 18,10 | 36,80 | 27 |
2015 | 19 | 37 | 28,90 |
2016 | 20 | 40,80 | 30 |
2017 | 20,80 | 37,60 | 31,10 |
2018 | 19,80 | 37,90 | 31,20 |
2019 | 20,10 | 36,50 | 30,60 |
2020 | 19,60 | 32,70 | 31,50 |
2021* | 20,60 | 32,80 | 31 |
Eurostat, 2022; preračuni KIS
*Začasni podatki.
2019 [%] | 2020 [%] | |
---|---|---|
Litva | 403,02 | 520,04 |
Latvija | 379,04 | 414,66 |
Estonija | 296,54 | 293,92 |
Bolgarija | 313,88 | 237,21 |
Madžarska | 182,77 | 181,99 |
Hrvaška | 143,15 | 178,27 |
Slovaška | 150,74 | 167,33 |
Romunija | 149,31 | 144,53 |
Poljska | 103,70 | 115,72 |
Nemčija | 106,10 | 105,08 |
Finska | 123,49 | 100,48 |
Turčija | 87,56 | 97,33 |
Slovenija | 77,38 | 92,98 |
Grčija | 62,14 | 65,73 |
Italija | 49,78 | 50,72 |
Irska | 53,47 | 42,10 |
Portugalska | 19,56 | 19,66 |
Prehransko varnost lahko države dosegajo na dva načina: preko samooskrbe ali uvoza hrane iz drugih držav. Stopnja samooskrbe prikazuje, v kolikšni meri je država samozadostna pri zagotavljanju potrebnih količin hrane, kar je zelo pomembno z vidika zagotavljanja dostopnosti hrane prebivalcem, še posebej v razmerah omejene mednarodne trgovine in večjih cenovnih nihanj na tujih trgih. Poleg tega, da predstavlja podlago za prehransko varnost, samooskrba omogoča uporabo lastnih proizvodnih virov, ohranjanje delovnih mest in obdelanost na podeželju, zmanjševanje revščine, pomembna pa je tudi z vidika zdravja in okolja. Višja stopnja samooskrbe namreč zmanjša potrebo po uvozu hrane, kar zaradi krajših transportnih poti prispeva tudi k zmanjšanju onesnaževanja okolja (Revizijsko poročilo …, 2021).
Slovenija spada med države, ki so neto uvoznice hrane, saj z domačo proizvodnjo večinoma ne pokriva svojih potreb. Višje stopnje samooskrbe kot pri rastlinskih dosega pri živalskih proizvodih, najnižje pa so v povprečju zabeležene pri zelenjavi, sadju in krompirju. Za rastlinske pridelke so značilna precejšnja medletna nihanja stopenj samooskrbe, ki sledijo predvsem bolj ali manj obilnim letinam (skupne količine pridelka), na katere pa močno vplivajo tudi ekstremni vremenski pogoji, kot so suša, zmrzal in podobno (Travnikar in sod., 2022). Globalni megatrendi kažejo, da bo vse bolj spremenljivo podnebje v prihodnje lahko negativno vplivalo na kakovost in količino pridelane hrane ter s tem še povečalo odvisnost Slovenije od svetovnih trgov (Sadauskis in sod., 2019).
Stopnja samooskrbe s kmetijskimi proizvodi in potrošnja kmetijskih proizvodov za prehrano sta primerjani med obdobji pred vstopom Slovenije v EU (2000–2003), po vstopu v EU (2004–2016) in obdobjem zadnjih nekaj let (2017–2021). Pred vstopom v EU je bila Slovenija v povprečju samooskrbna z mlekom in medom, skoraj popolnoma samooskrbna pa z jajci in mesom. Od posameznih vrst mesa je bila samooskrba dosežena pri govejem in perutninskem mesu, pri prašičjem mesu pa je znašala 81 %. Visoka je bila tudi povprečna samooskrba s krompirjem (78 %), medtem ko pri ostalih proizvodih ni presegala 60 %. V obdobju po vstopu v EU (2004–2016) se je opazneje znižala stopnja samooskrbe z mesom, krompirjem, sadjem in medom. Pri krompirju in sadju je vzrok v zmanjšanem obsegu pridelave in ekstremnih vremenskih razmerah, stopnja samooskrbe z mesom pa je bila nižja zaradi zmanjšanja proizvodnje prašičjega mesa. Ta je upadla zaradi počasnih strukturnih sprememb, nekonkurenčnosti ter cenovnega pritiska (cenejši uvoz prašičjega mesa). Leto zatem ko se je Slovenija pridružila EU, je bila sprejeta reforma trga sladkorja v EU, ki je povzročila zaprtje edine tovarne sladkorja. Od takrat se v Sloveniji sladkor več ne proizvaja, pred tem je bila stopnja samooskrbe s sladkorjem v povprečju 50–odstotna. V povprečju obdobja zadnjih nekaj let (2017–2021) je imela Slovenija presežke pri proizvodnji mleka ter govejega in perutninskega mesa. Precej visoko stopnja samooskrbe je bila dosežena tudi pri koruzi za zrnje (96 %) in jajcih (95 %). Največji primanjkljaj, ki ga je pokrival uvoz iz drugih držav, je bil pri sadju, zelenjavi, krompirju, prašičjem mesu in medu. V primerjavi z obdobjem pred vstopom v EU (2000–2003), je stopnja samooskrbe v zadnjem obdobju opazneje nižja pri mesu, krompirju, sadju in medu. Največ, za več kot polovico, se je znižala samooskrba s sadjem, medom in prašičjim mesom, stopnja samooskrbe z zelenjavo, govejim ter perutninskim mesom in jajci pa je ostala na podobni ravni. Pomembneje višji sta le stopnji samooskrbe z žiti in z mlekom. Pri žitih je skozi celotno analizirano obdobje na splošno opazen naraščajoč trend stopnje samooskrbe pri vseh glavnih vrstah (rž, ječmen in koruza) razen pri pšenici.
Podatki kažejo, da Slovenija zastavljenih ciljev Strategije za izvajanje resolucije o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020 ni dosegla. Stopnja samooskrbe z zelenjavo počasi narašča, vendar še ni presegla meje 50 %, medtem ko stopnja samooskrbe s prašičjim mesom v zadnjih letih ostaja v povprečju na 40 %.
Primerjava stopenj samooskrbe z žiti med Slovenijo in 16 članicami Evropske unije ter Turčijo nam pokaže veliko variabilnost med državami. Najvišjo stopnjo samooskrbe z žiti so imele v letu 2020 med analiziranimi članicami Baltske države: Litva (520 %), Latvija (415 %) in Estonija (294 %), katerim sta sledili Bolgarija (237 %) in Madžarska (182 %). Samooskrbne so bile tudi Hrvaška, Slovaška, Romunija, Poljska, Nemčija in Finska. Slovenija se glede samooskrbe z žiti uvršča v spodnjo tretjino (13. mesto) med analiziranimi državami (stopnja samooskrbe 93 %). Nižja stopnja samooskrbe kot v Sloveniji je bila v letu 2020 v Grčiji (66 %), Italiji (51 %), na Irskem (42 %) in na Portugalskem (20 %).
Tako kot stopnja samooskrbe, tudi potrošnja kmetijskih proizvodov za prehrano v Sloveniji med leti nekoliko niha. Trend rasti porabe je najbolj opazen pri zelenjavi, saj se je v obdobju zadnjih nekaj let (2017–2021) v primerjavi z obdobjem pred vstopom v EU (2000–2003) potrošnja povečala za 48 %, in sicer iz 78 na 115 kg na prebivalca. Povečala se je tudi potrošnja sadja (+28 %; na 128 kg na prebivalca) in jajc (+18 %; na 11 kg na prebivalca). Na drugi strani se je med analiziranima obdobjema relativno najbolj zmanjšala potrošnja krompirja (–20 %; na 65 kg na prebivalca), količinsko pa poraba mleka; v obdobju zadnjih nekaj let je vsak prebivalec Slovenije v povprečju porabil 210 kg mleka v vseh oblikah, kar je 21 kg manj kot v povprečju obdobja pred vstopom v EU. Zmanjšuje se tudi poraba žit za prehrano, ta znaša v povprečju zadnjih let 119 kg na prebivalca, kar je 9 kg manj kot v obdobju pred vstopom v EU. Povprečna potrošnja mesa se je med obema analiziranima obdobjema malce zmanjšala (–2 %; na 91 kg na prebivalca), in sicer predvsem zaradi manjše porabe prašičjega mesa, medtem ko se poraba perutninskega mesa z leti povečuje in v zadnjem obdobju znaša okoli 31 kg na prebivalca.
Cilji povzeti po:
Zagotavljanje prehranske varnosti in čim višje stopnje samooskrbe je prvi cilj slovenske kmetijske politike, naveden v Zakonu o kmetijstvu. Do leta 2020 je bilo kot splošen cilj po Strategiji za izvajanje Resolucije o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020 navedeno povečanje stopnje samooskrbe pri naslednjih kmetijskih proizvodih in skupinah proizvodov: pšenica, krmna žita, stročnice, oljnice, krompir, vrtnine (sveže in predelane), prašičje meso, sir, skuta ter med. Konkretneje sta bila opredeljena le dva cilja, in sicer:
Trenutne strateške usmeritve ne vsebujejo konkretnih ciljev glede povečanja stopnje samooskrbe s hrano v Sloveniji. V Strateškem načrtu za obdobje 2023–2027 in Resoluciji »Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021« se poudarja le doseganje in ohranjanje ustrezne stopnje samooskrbe s hrano in zagotavljanje prehranske varnosti s stabilno pridelave varne, kakovostne in potrošniku dostopne hrane.
Podatki za Slovenijo
Metodologija zbiranja podatkov:
Podatki o stopnji samooskrbe in potrošnji na prebivalca za prehrano so del bilanc proizvodnje in potrošnje, ki jih za nacionalne potrebe izračunava Kmetijski inštitut Slovenije za deset skupin osnovnih kmetijskih proizvodov (žito, zelenjava, sadje, sladkor in med, riž, krompir, jajca, meso, mleko, oljnice). Stopnja samooskrbe je izražena v odstotkih (%), potrošnja hrane na prebivalca pa v kilogramih (kg) na posamezno leto, pri čemer je potrošnja mesa prikazana v ekvivalentu klavne mase, potrošnja žita v ekvivalentu zrnja in potrošnja mleka v ekvivalentu surovega mleka. Podatki bilanc so (razen za mleko) dostopni v SI-Stat podatkovnem portalu Statističnega urada Republike Slovenije po koledarskih letih za obdobje 2000–2021 in se osvežujejo na letni ravni. Novi začasni podatki so predvidoma na voljo meseca junija poročevalskega leta, in sicer za eno leto nazaj glede na tekoče poročevalsko leto. Končni podatki so v SI-Stat podatkovnem portalu dostopni novembra za preteklo poročevalsko leto.
Metodološko pojasnilo SURS: Bilance proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov
Podatki o stopnji samooskrbe in potrošnji na prebivalca pri mleku so pridobljeni iz Poročil o stanju v kmetijstvu Kmetijskega inštituta Slovenije. Bilanca mleka je enako kot za ostale kmetijske proizvode izračunana dvakrat letno, v začasni in končni obliki. Začasni podatki so predvidoma na voljo ob izdaji poročila v septembru in sicer za eno leto nazaj glede na tekoče poročevalsko leto
Metodologija obdelave podatkov za ta kazalec:
Obdelava podatkov za namen kazalca ni bila potrebna.
Podatkovni viri
Podatkovni niz |
Enota |
Vir (hiperlink do podatkov) |
Obdobje uporabljenih podatkov |
Razpoložljivost podatka |
Frekvenca osveževanja podatkov |
Datum zajema podatkov |
Mednarodna primerljivost podatkovnega niza |
Bilanca proizvodnje in potrošnje žit, koledarsko leto, Slovenija, letno |
% (samooskrba), kg (potrošnja na prebivalca) |
SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563503S.px |
2000–2021 |
Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto |
Dvakrat letno |
03.08.2022 |
Ne |
Bilanca proizvodnje in potrošnje zelenjave, koledarsko leto, Slovenija, letno |
% (samooskrba), kg (potrošnja na prebivalca) |
SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563506S.px |
2000–2021 |
Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto |
Dvakrat letno |
03.08.2022 |
Ne |
Bilanca proizvodnje in potrošnje sladkorja, koledarsko leto, Slovenija, letno |
% (samooskrba), kg (potrošnja na prebivalca) |
SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563505S.px |
2000–2021 |
Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto |
Dvakrat letno |
03.08.2022 |
Ne |
Bilanca proizvodnje in potrošnje sadja, koledarsko leto, Slovenija, letno |
% (samooskrba), kg (potrošnja na prebivalca) |
SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563508S.px |
2000–2021 |
Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto |
Dvakrat letno |
03.08.2022 |
Ne |
Bilanca proizvodnje in potrošnje mesa, koledarsko leto, Slovenija, letno |
% (samooskrba), kg (potrošnja na prebivalca) |
SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563501S.px |
2000–2021 |
Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto |
Dvakrat letno |
03.08.2022 |
Ne |
Bilanca proizvodnje in potrošnje krompirja, koledarsko leto, Slovenija, letno |
% (samooskrba), kg (potrošnja na prebivalca) |
SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563504S.px |
2000–2021 |
Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto |
Dvakrat letno |
03.08.2022 |
Ne |
Bilanca proizvodnje in potrošnje jajc, koledarsko leto, Slovenija, letno |
% (samooskrba), kg (potrošnja na prebivalca) |
SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563502S.px |
2000–2021 |
Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto |
Dvakrat letno |
03.08.2022 |
Ne |
Bilanca proizvodnje in potrošnje mleka |
% (samooskrba), kg (potrošnja na prebivalca) |
KIS – Poročila o stanju kmetijstva, gozdarstva in ribištva: https://www.kis.si/Porocila_o_stanju_v_kmetijstvu/ |
2000–2021 |
Začasni podatki septembra za preteklo leto |
Dvakrat letno |
03.08.2022 |
Ne |
Opredelitev kazalca:
1=globalno, 2=EU, 3=nacionalno
1= uradni podatki, ki so javni in se poročajo v skladu z EU zakonodajo,
2=podatki, ki so dostopni javnosti, vendar niso uradni,
3=interni podatki
1=vsaj 10-leten niz podatkov
2=vsaj 5-leten niz podatkov
3=manj kot 5-leten niz podatkov
1=uradni prostorski podatki, dostopni tudi za nižje ravni od nacionalne
2=uradni prostorski podatki na nacionalni ravni
3=obstajajo prostorski podatki, ki pa niso uradni
Drugi podatki
Metodologija zbiranja podatkov:
Podatki bilanc kmetijskih proizvodov so na ravni EU v Eurostat podatkovni bazi trenutno na voljo le za glavne vrste žit (pšenica, ječmen, koruza za zrnje) in oljnic, in sicer za 17 držav članic EU in Turčijo v obdobju 2017–2020. Eurostat je v obdobju 1950–2013 podatke o bilancah že zbiral za več kmetijskih pridelkov (žita, oljnice, suhe stročnice, gomoljnice, zelenjavo in trajne nasade), vendar je bilo zbiranje podatkov prekinjeno zaradi vprašljive kakovosti podatkov in pomanjkanja ustrezne pravne podlage za zbiranje podatkov. Področje zbiranja podatkov bilanc na ravni EU bo urejeno z novo uredbo o statistiki kmetijskih vložkov in proizvodnje (SAIO), ki bo predvidoma sprejeta do konca leta 2022.
Eurostatova metodologija v primerjavi z nacionalnimi bilancami proizvodnje in potrošnje žit poleg razlike v vključenih vrstah žit vključuje le kmetijske proizvode do 1. faze predelave (osnovni proizvod žita je zrnje, prva faza pridelave je npr.: moka, drobljenec, škrob, žitni kosmiči, …), medtem ko so v bilance, objavljene v SI-Stat podatkovni bazi vključeni tudi kmetijski proizvodi do 2. faze predelave (npr.: glukoza, testenine, kuskus, živila iz moke, …). Metodološke razlike med bilancama pa so tudi pri vrednotenju izgub. Zaradi metodoloških razlik v izdelavi bilanci med seboj nista neposredno primerljivi.
Eurostatovi metapodatki za bilance glavnih vrst žit: https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/en/apro_cbs_esms.htm
Metodologija obdelave podatkov za ta kazalec:
Stopnja samooskrbe z žiti po posameznih državah EU in v Turčiji je izračunana iz razmerja med vsoto domače proizvodnje in vsoto domače potrošnje štirih glavnih vrst žit (navadna pšenica, trda pšenica, ječmen, koruza za zrnje). Domača proizvodnja vključuje vse uporabne količine žit, proizvedene v državi v določenem referenčnem obdobju, ne glede na vrsto potrošnje. Domača potrošnja žit v predelani in nepredelani obliki vključuje krmo, izgube, potrošnjo za industrijske namene, potrošnjo za nadaljnjo predelavo ter potrošnjo za prehrano.
Podatkovni viri
Podatkovni niz |
Enota |
Vir (hiperlink do podatkov) |
Obdobje uporabljenih podatkov |
Razpoložljivost podatka |
Frekvenca osveževanja podatkov |
Datum zajema podatkov |
Mednarodna primerljivost podatkovnega niza |
Bilance glavnih vrst žit |
1.000 t |
Eurostat: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/apro_cbs_cer/default/table?lang=en |
2019–2020 |
Konec leta za preteklo leto |
Letno |
24.10.2022 |
Da |
Opredelitev kazalca:
1=globalno, 2=EU, 3=nacionalno
1= uradni podatki, ki so javni in se poročajo v skladu z EU zakonodajo,
2=podatki, ki so dostopni javnosti, vendar niso uradni,
3=interni podatki
1=vsaj 10-leten niz podatkov
2=vsaj 5-leten niz podatkov
3=manj kot 5-leten niz podatkov
1=uradni prostorski podatki, dostopni tudi za nižje ravni od nacionalne
2=uradni prostorski podatki na nacionalni ravni
3=obstajajo prostorski podatki, ki pa niso uradni
Revizijsko poročilo: Zagotavljanje prehranske varnosti s pomočjo prehranske samooskrbe. 2021. Ljubljana, Računsko sodišče Republike Slovenije.
https://www.rs-rs.si/fileadmin/user_upload/Datoteke/Revizije/2021/Samooskrba/Samooskrba_RSP_RevizijskoP.pdf (21.9.2022)
Sadauskis R., Kolarič Š., White O. 2019. Vpliv globalnih megatrendov na stanje okolja v Sloveniji: Sklepne ugotovitve in priporočila. Bernard Vukadin (ur.). Ljubljana, Ministrstvo za okolje in prostor – Agencija Republike Slovenije za okolje: 92 str.
http://nfp-si.eionet.europa.eu:8980/Public/irc/eionet-circle/javna/library?l=/cooperation_eeasodelovan/sloveniji_2017-2018/konno_poroilo&vm=detailed&sb=Title (19.10.2022)
Travnikar T. (ur.), Bedrač M., Bele S., Brečko J., Dvoršak H. A., Kožar M., Ložar L., Moljk B., Zagorc B. 2022. Poročilo o stanju kmetijstva, živilstva, gozdarstva in ribištva v letu 2021. Ljubljana, Kmetijski inštitut Slovenije: 264 str.
https://www.kis.si/f/docs/Porocila_o_stanju_v_kmetijstvu/ZP_2021_splosno__priloge_6.9.2022.pdf (26.10.2022)