Slovenci smo veliki ljubitelji mesa. Podatki za leto 2021 kažejo, da pojemo precej mesa (tu so vštete vse vrste mesa), to je 89,28 kg na prebivalca; evropsko povprečje je 69,3 kg. Smo tudi veliki potrošniki jajc, s katerimi smo skoraj samozadostni, medtem ko je uživanje rib skromno in se še zmanjšuje. Ob vsem pa ne gre prezreti količin odpadne hrane. Prebivalec Slovenije je v 2022 zavrgel v povprečju 72 kg hrane, največ odpadne hrane pa nastaja v gospodinjstvih.
Daleč največji svetovni potrošniki mesa so v Severni Ameriki. In potrošnja mesa na prebivalca v številnih državah EU narašča.
V svetovnem merilu je živinoreja drugi največji vir izpustov toplogrednih plinov (TGP). IPCC zato poziva k spremembi ne samo kmetijskih praks, ampak tudi naših prehranskih navad.
Kazalec prikazuje potrošnjo mesa, rib in jajc na prebivalca v Sloveniji in podatke o odpadni hrani. Spoznamo se tudi s porabo mesa v EU in po ključnih svetovnih regijah.
Živila živalskega izvora so vir zelo kakovostnih beljakovin, vendar moramo biti pri njihovem uživanju pozorni, da ne zaužijemo preveč (nasičenih) maščob. Med dobre vire živalskih beljakovin uvrščamo pusto meso, jajca, mleko in mlečne izdelke. Tudi živila rastlinskega izvora so lahko dober vir beljakovin, vendar je njihova aminokislinska sestava manj optimalna. Ta problem se učinkovito razreši s kombiniranjem uživanja različnih rastlinskih virov beljakovin, npr. stročnic (soja, fižol,..) in žit, riža ali koruze.
Statistični urad Republike Slovenije (23. 6. 2022)
Vse meso [kg] | Meso govedi [kg] | Meso prašičev [kg] | Ovčje in kozje meso [kg] | Meso konjev [kg] | Perutninsko meso [kg] | Drugo meso [kg] | Drobovina [kg] | |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
2000 | 88,51 | 20,55 | 38,12 | 0,59 | 0,30 | 24,76 | 0,28 | 3,92 |
2001 | 93,04 | 20,23 | 41,29 | 0,71 | 0,35 | 26,05 | 0,31 | 4,11 |
2003 | 99,17 | 23,55 | 42,43 | 0,90 | 0,25 | 24,90 | 0,27 | 6,88 |
2010 | 93,70 | 19,94 | 41,55 | 1,01 | 0,20 | 27,72 | 0,38 | 2,90 |
2011 | 89,53 | 19,82 | 39,55 | 0,93 | 0,19 | 26,22 | 0,24 | 2,58 |
2013 | 82,24 | 18,57 | 35,54 | 0,82 | 0,15 | 24,76 | 0,26 | 2,13 |
2014 | 84,99 | 18,06 | 36,82 | 0,90 | 0,17 | 26,99 | 0,31 | 1,75 |
2015 | 88,32 | 18,99 | 37,02 | 0,95 | 0,16 | 28,88 | 0,38 | 1,95 |
2018 | 92,60 | 19,97 | 37,45 | 0,95 | 0,12 | 31,39 | 0,48 | 2,24 |
2019 | 90,77 | 20,11 | 36,54 | 0,88 | 0,13 | 30,63 | 0,57 | 1,92 |
2020 | 87,93 | 19,64 | 32,73 | 0,57 | 0,12 | 31,53 | 0,30 | 2,74 |
2021 | 89,28 | 20,63 | 32,78 | 0,91 | 0,11 | 30,97 | 0,42 | 3,46 |
Statistični urad Republike Slovenije (23. 6. 2022)
Stopnja samooskrbe [ (%)] | Potrošnja na prebivalca [(kg)] | |
---|---|---|
2000 | 95 | 10,81 |
2003 | 104 | 6,85 |
2005 | 94 | 6,51 |
2006 | 97 | 7,03 |
2009 | 93 | 10,23 |
2011 | 96 | 10,12 |
2012 | 92 | 9,08 |
2016 | 95 | 10,67 |
2017 | 90 | 11,52 |
2018 | 96 | 10,85 |
2020 | 95 | 10,38 |
2021 | 97 | 10,80 |
Statistični urad Republike Slovenije (23. 6. 2022)
Ribe (sveže in zamrznjene) [kg] | |
---|---|
2000 | 2 |
2002 | 2,10 |
2004 | 1,90 |
2005 | 1,80 |
2006 | 1,60 |
2009 | 1,40 |
2010 | 1,60 |
2012 | 1,50 |
2015 | 1,70 |
2018 | 1,10 |
Seštevki se zaradi zaokroževanja ne ujemajo. ()
Nastala odpadna hrana - SKUPAJ [tona] | … nastala v proizvodnji hrane (vključno s primarno) [tona] | … nastala v distribuciji in trgovini z živili [tona] | … nastala v gostinstvu in strežbi hrane [tona] | … nastala v gospodinjstvih [tona] | |
---|---|---|---|---|---|
2013 | 118450 | 7950 | 9165 | 38313 | 63023 |
2014 | 125102 | 9516 | 9478 | 41348 | 64761 |
2015 | 133898 | 10001 | 12933 | 44824 | 66141 |
2016 | 137638 | 10726 | 14492 | 43899 | 68521 |
2017 | 131761 | 10485 | 13115 | 40568 | 67594 |
2018 | 139856 | 10839 | 13763 | 42071 | 73182 |
2019 | 140804 | 12118 | 14447 | 44388 | 69850 |
2020 | 154656 | 10904 | 15264 | 50035 | 78453 |
2021 | 154185 | 13561 | 14424 | 46568 | 79632 |
2022 | 150839 | 10645 | 14070 | 55839 | 70285 |
Statista, vodilni ponudnik podatkov o trgu in potrošnji, Hamburg (6. oktober 2022)
Kmetijski obeti OECD-FAO 2022–2031 (6. oktober, 2022)
2. decembra 2021 je bil uradno sprejet sporazum o reformi skupne kmetijske politike (SKP). Nova zakonodaja, ki naj bi se začela izvajati leta 2023, utira pot pravičnejši, bolj zeleni in bolj na uspešnosti temelječi SKP. Ključni cilji nove SKP so:
V svetovnem merilu je živinoreja drugi največji vir izpustov toplogrednih plinov (TGP), ki jih povzroča človek in je glavni vzrok za krčenje gozdov, onesnaževanje vode in zraka ter izgubo biotske raznovrstnosti ter osiromašenje prsti. Za vzrejo 70 milijard živali, ki se letno goji za prehrano ljudi, potrebujemo tretjino kopenske površine in skoraj 16 % svetovne pitne vode. Poleg tega se tretjina svetovne proizvodnje žit uporablja za krmo živini. Do leta 2050 se pričakuje, da se bo poraba mesa in mlečnih izdelkov povečala za okrog 76 %, kar bo še povečalo obremenitev okolja. Na 6.000 kvadratnih metrov lahko proizvedemo skoraj 17.000 kg rastlinske hrane (žitarice, stročnice, semena, sadje, zelenjava) ali 170 kg govedine. V intenzivni živinorejski dejavnosti porabimo tudi veliko pitne vode: tako potrebujemo 9.500 litrov za proizvodnjo 0,45 kg govedine; 800 litrov vode za proizvodnjo 0,45 kg jajc; skoraj 3.500 litrov vode za proizvodnjo 0,45 kg sira; 3.785 litrov vode za proizvodnjo 3,7 litrov mleka.
Potrošnja mesa na prebivalca
V opazovanem obdobju 2000-2021 je poraba mesa v Sloveniji dokaj enakomerna, razen posameznih nihanj v določenih letih, dosegla najnižjo raven po gospodarski krizi leta 2013 (82,24 kg na prebivalca) in najvišjo leta 2018 (92,6 kg). V letu 2021 se je v povprečju na prebivalca pojedlo 89,28 kg raznovrstnega mesa, največ prašičjega (32,78 kg), sledi perutninsko meso (30.97 kg) in meso govedi (20,63 kg). V opazovanem obdobju 2000-2021 je opaziti porast potrošnje perutninskega mesa in znižanje porabe svinjine, medtem ko je poraba govedine ostala ves čas na skoraj enaki ravni. Bolj izrazito je upadla poraba drobovine, ki pa se je v zadnjih dveh letih ponovno nekoliko zvišala. Nekoliko je zrasla poraba ovčjega in kozjega mesa, vendar so količine majhne.
Bilanca proizvodnje in potrošnje jajc
V Sloveniji povprečno porabimo približno 10 kg jajc na osebo na leto in smo skoraj v celoti samooskrbni z njimi. Samooskrba z jajci je bila najvišja v letih 2003 in 2004 in je presegla potrebe, nakar je v letu 2005 upadla in je leta 2021 dosegla 97 % potreb.
Količina zaužitih rib na člana gospodinjstva
V letu 2000 smo v Sloveniji porabili 2 kg rib (svežih in zamrznjenih) na člana gospodinjstva, v letu 2018 pa le še 1,1 kg na člana gospodinjstva. Potrošnja rib je ves čas v upadanju.
Ribe so pomembne v naši prehrani, saj so vir zdravju koristnih beljakovin in maščob ter nujno potrebnih mineralov in vitaminov. Raziskave kažejo, da zaužijemo premalo rib, poraba pa se v zadnjih letih ni kaj dosti spremenila. Zato Nacionalni program o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015-2025, ki ga koordinira Ministrstvo za zdravje, priporoča uživanje rib do dvakrat tedensko.
Nastajanje odpadne hrane po izvoru
Po podatkih SURS je prebivalec Slovenije v letu 2022 zavrgel povprečno 72 kg hrane oziroma v celoti se je zavrglo 150.839 ton hrane, kar je 2 % manj kot leto prej. Največ (47 %) odpadne hrane je nastalo v gospodinjstvih. V gostinstvu in strežbi hrane se je zavrglo 37 % vse odpadne hrane, v trgovini z živili 9 %, najmanj (7 %) pa so je zavrgli v dejavnosti proizvodnja hrane.
V primerjavi z letom prej je manj odpadne hrane nastalo v proizvodnji hrane (za 21 %), v gospodinjstvih (za 12 %) in v trgovini z živili (za 2 %), več pa v gostinstvu in strežbi hrane (za 20 %).
Napoved potrošnje mesa na prebivalca v EU
Potrošnja mesa na prebivalca v Nemčiji se je z ocenjenih 54,5 kilograma leta 2015 povečala na 64,1 kg leta 2020. Povečala se je tudi potrošnja v Italiji in Franciji. Poljska je v tem obdobju zabeležila največji porast potrošnje mesa.
Potrošnja mesa na prebivalca po svetu
Iz podatkov ‘OECD-FAO Agricultural Outlook 2022-2031’je razvidno, da je daleč največja potrošnja mesa v obdobju 2019-2021 zabeležena v Severni Ameriki, torej Kanadi in ZDA.
Torej projekcije kažejo, da brez sprememb cilj 2 trajnostnega razvoja o ničelni lakoti ne bo dosežen do leta 2030 in da se bodo izpusti toplogrednih plinov (TGP) iz kmetijstva v svetovnem merilu še naprej povečevali. Namreč, da bi dosegli cilj ničelne lakote in hkrati zmanjšali izpuste toplogrednih plinov za 6 %, bi se morala kmetijska produktivnost v naslednjem desetletju povečati za 28 %. Nujno so potrebni celoviti ukrepi za spodbujanje kmetijskih naložb in inovacij ter za omogočanje prenosa tehnologije, da bi kmetijski sektor postavili na potrebno pot trajnostne rasti. Potrebna bi bila tudi dodatna prizadevanja za zmanjšanje izgub in ustvarjanja odpadne hrane ter omejitev presežnih vnosov kalorij in beljakovin.
Problematika vpliva načina prehranjevanja na okolje odseva tudi v različnih strateških dokumentih, poročilih in spletnih objavah.
Medvladni panel Združenih narodov o podnebnih spremembah (IPCC) je avgusta 2019 sprejel Poročilo o rabi zemlje in podnebnih spremembah, v katerem ugotavlja, da velika poraba mesa in mlečnih proizvodov na Zahodu dodatno spodbuja segrevanje ozračja. Zato pozivajo k spremembi ne samo kmetijske pridelave, ampak tudi naše prehrane.
Evropska agencija za okolje je leta 2017 v publikaciji Potrošnja hrane – proteini živalskega izvora predstavila napredek pri doseganju ciljev o zmanjšanju vplivov na okolje iz živilskega sektorja. Čeprav EU nima eksplicitne prehranske politike, sistem prehrane posega na številna politična področja, vključno s kmetijstvom, ribištvom, biotsko raznovrstnostjo in zdravjem.
V poročilu Evropske unije o kmetijstvu za obdobje 2018–2030, ki ga je 6. decembra 2018 objavila Evropska komisija, le ta napoveduje, da je perutnina edino meso, ki se bo močno povečalo v proizvodnji in porabi EU, povpraševanje po tradicionalnih mlečnih proizvodih, kot je sir, pa bo še naprej raslo. Do leta 2030 bodo na EU trg z mesom vplivale spremembe v preferencah potrošnikov, izvozni potencial, dobičkonosnost in za goveje meso - spremembe v mlekarstvu. Na splošno se bo po predvidevanjih poraba mesa v EU nekoliko zmanjšala, in sicer s 69,3 kg na prebivalca v letu 2018 na 68,6 kg leta 2030.
V Sloveniji imamo nacionalni portal o hrani in prehrani – Prehrana.si, ki je nastal v okviru izvajanja ukrepa vzpostavitve spletnega mesta za zagotavljanje strokovnih in razumljivih informacij s področja prehrane, predvidenega v Resoluciji o nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015 – 2025. Izvajalca programa sta Inštitut za nutricionistiko in Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), sofinanciranje pa je zagotovilo Ministrstvo za zdravje RS v okviru razpisa za izvajanje programov varovanja in krepitve zdravja.
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano RS je konec maja 2019 zaključila javno razpravo osnutka Resolucije: »Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021« / Strateški okvir razvoja slovenskega kmetijstva, predelave hrane in podeželja. Ob tem so zapisali, da sodoben potrošnik, državljan in javnost pričakuje in zahteva, da bodo deležniki v verigi oskrbe s hrano, ob aktivni vlogi države zagotavljali varno in kakovostno hrano; varovali naravne vire in se ustrezno odzivali na podnebne spremembe; ter ohranjali vitalno podeželje. Projekt Naša super hrana poteka pod okriljem Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Spodbuja potrošnike, da bi v svoji izbiri, raje kot po drugi, posegali po domači, lokalno pridelani hrani. Z namenom podpore slovenskemu kmetijstvu in večanju samooskrbe, z Našo super hrano, osvešča potrošnike o pomenu, ki ga predstavlja izbira domačih pridelkov.
Podatki za Slovenijo:
Cilji so povzeti po: Skupna kmetijska politika (SKP)
Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je na Evropsko komisijo v formalno presojo predložilo dopolnjen predlog Strateškega načrta skupne kmetijske politike za obdobje 2023–2027 za Slovenijo, ki ga je Vlada RS potrdila na seji 28. 9. 2022.
https://skp.si/skupna-kmetijska-politika-2023-2027
Metodologija zbiranja podatkov: Statistični urad Republike Slovenije
https://www.stat.si/statweb/File/DocSysFile/9744
Bilance proizvodnje in potrošnje kmetijskih pridelkov so za določeno časovno obdobje standardizirane informacije o ponudbi in povpraševanju za določen kmetijskih pridelek ali skupino pridelkov in se nanašajo na državo kot celoto. Bilance se glede na to, iz katerih podatkov se pripravijo, delijo na začasne in končne. Bilance predstavljajo sintezo velikega števila različnih statističnih in drugih podatkov s področja kmetijstva in živilske industrije. Izdelava bilanc po enotni metodologiji je vključena v redno statistiko pri vseh državah članicah Evropske unije. Po metodoloških priporočilih Eurostata so izdelane tudi bilance za Slovenijo.
Potrošnja na prebivalca za prehrano v bilancah kaže količine proizvodov, ki so na razpolago prebivalstvu v državi v referenčnem obdobju. Pri tem je potrebno upoštevati, da ta potrošnja vključuje tudi izgube in spremembe zalog na ravni trgovine na drobno in končnih porabnikov. Potrošnja na prebivalca je izračunana z deljenjem porabe za prehrano s številom prebivalcev. Za izračun potrošnje na prebivalca se uporabljajo podatki o številu prebivalcev iz uradnih statističnih virov. V bilancah za koledarsko leto je upoštevano število prebivalcev na dan 30.6.
https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563501S.px
Podatki o količini odpadne hrane za obdobje od leta 2020 naprej so revidirani. Revizija je bila opravljena na podlagi rezultatov sortirnih analiz mešanih komunalnih odpadkov, ki so jih izvedle pristojne institucije na podlagi Uredbe o obvezni občinski gospodarski javni službi zbiranja komunalnih odpadkov. Rezultati so pokazali večji delež odpadne hrane v mešanih komunalnih odpadkih, kot je bil upoštevan do zdaj, zato podatki niso popolnoma primerljivi s podatki do leta 2020.
Stopnja samooskrbe kaže, v kolikšni meri domača proizvodnja (iz domačega osnovnega proizvoda) pokriva domačo potrošnjo (potrošnjo za krmo, hrano in potrošnjo v industriji).
Za pripravo in preračun podatkov o količinah odpadne hrane, nastale v Sloveniji, so bili uporabljeni podatki naslednjih rednih letnih statističnih raziskovanj: nastajanje odpadkov (ODP-nastajanje), zbiranje (ODP-zbiranje) in Metodološko pojasnilo 4/9 obdelava odpadkov (ODP-obdelava). Podatki za navedena redna letna statistična raziskovanja se prevzemajo iz administrativnega vira aplikacije IS-Odpadki, ki so jo vzpostavili in jo vzdržujejo na ARSO. Poleg teh, pa so bili v okviru izračuna količin odpadne hrane, uporabljen tudi podatki pridobljeni s priložnostnim (ad hoc) vprašalnikom za IJS (Vprašalnik za poročanje dodatnih informacij v zvezi z evidentiranjem in poročanjem odpadne hrane s strani izvajalcev obveznih občinskih gospodarskih javnih služb zbiranja komunalnih odpadkov).
https://www.stat.si/statweb/File/DocSysFile/10183
K nastajanju odpadne hrane v proizvodnji hrane se šteje tudi primarna proizvodnja hrane. Pri gostinstvu in strežbi hrane se upošteva odpadna hrana, ki nastaja v gostilnah, in tista, ki nastaja v drugih ustanovah, kjer strežejo hrano (npr. v šolah, vrtcih, bolnišnicah, domovih za ostarele).
Metodologija obdelave podatkov za ta kazalec: Podatki so predstavljeni v odstotkih, kilogramih in tonah.
Koledarske bilance proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov za 2021 so pripravljene na osnovi začasnih podatkov.
Podatkovni viri
Podatkovni niz |
Enota |
Vir (hiperlink do podatkov |
Obdobje uporabljenih podatkov |
Razpoložljivost podatka |
Frekvenca osveževanja podatkov |
Datum zajema podatkov |
Mednarodna primerljivost podatkovnega niza |
Potrošnja mesa na prebivalca |
kg |
https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563501S.px
|
2000 -2021
|
Prva polovica leta |
Letno
|
23. 6. 2022 |
Da |
Stopnja samooskrbe z mesom |
% |
https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563501S.px/
|
2000 -2021
|
Prva polovica leta |
Letno |
23. 6. 2022 |
|
Bilanca proizvodnje in potrošnje jajc |
%
kg |
https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563502S.px/
|
2000 -2021
|
Prva polovica leta |
Letno |
23. 6. 2022 |
|
Nastajanje odpadne hrane po izvoru |
tone |
https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/2780705S.px
|
2013 – 2022 |
V drugi polovici leta |
Letno |
29. 9. 2023 |
|
Količina zaužitih rib na člana gospodinjstva |
kg |
https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/0878705S.px
|
2000 - 2018 |
Prva polovica leta |
Letno |
23. 6. 2022 |
|
Opredelitev kazalca
1 = globalno,
2 = EU,
3 = nacionalno
1 = uradni podatki, ki so javni in se poročajo v skladu z EU zakonodajo,
2 = podatki, ki so dostopni javnosti, vendar niso uradni,
3 = interni podatki
1 = vsaj 10-leten niz podatkov,
2 = vsaj 5leten niz podatkov
3 = manj kot 5-leten niz podatkov
1 = uradni prostorski podatki, dostopni tudi za nižje ravni od nacionalne,
2 = uradni prostorski podatki na nacionalni ravni
3 = obstajajo prostorski podatki, ki pa niso uradni
Drugi podatki
Metodologija zbiranja podatkov: statista je nemško podjetje, specializirano za tržne in potrošniške podatke. Po navedbah podjetja njegova platforma vsebuje več kot 1.000.000 statističnih podatkov o več kot 80.000 temah iz več kot 22.500 virov in 170 različnih panog.
https://www.statista.com/, https://cdn.statcdn.com/download/pdf/Statista-GTC-13-2-1-2.pdf
OECD-FAO Agricultural Outlook 2022-2031 nudi oceno desetletnih obetov za trge kmetijskih proizvodov in rib na nacionalni, regionalni in svetovni ravni ter služi kot referenca za v prihodnost usmerjeno politično analizo in načrtovanje.
Metodologija obdelave podatkov za ta kazalec: Podatki so preračunani v kilogramih na prebivalca.
Ker so tabelarni podatki nedosegljivi, smo podatke predstavili kot sliko.
Podatkovni viri
Podatkovni niz |
Enota |
Vir (hiperlink do podatkov |
Obdobje uporabljenih podatkov |
Razpoložljivost podatka |
Frekvenca osveževanja podatkov |
Datum zajema podatkov |
Mednarodna primerljivost podatkovnega niza |
Potrošnja mesa na prebivalca v EU |
kg |
https://www.statista.com/forecasts/679528/per-capita-meat-consumption-european-union-eu
|
2015 -2022
|
Druga polovica leta |
|
6. 10. 2022 |
Da |
Poraba mesa na prebivalca po svetu |
kg |
|
2019 – 2021 in 2031 |
Leto 2022 |
|
6. 10. 2022 |
Da |
Opredelitev kazalca
1 = globalno,
2 = EU,
3 = nacionalno
1 = uradni podatki, ki so javni in se poročajo v skladu z EU zakonodajo,
2 = podatki, ki so dostopni javnosti, vendar niso uradni,
3 = interni podatki
1 = vsaj 10-leten niz podatkov,
2 = vsaj 5leten niz podatkov
3 = manj kot 5-leten niz podatkov
1 = uradni prostorski podatki, dostopni tudi za nižje ravni od nacionalne,
2 = uradni prostorski podatki na nacionalni ravni
3 = obstajajo prostorski podatki, ki pa niso uradni
• Resolucija o Nacionalnem programu o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje 2015- 2025, http://www.mz.gov.si/fileadmin/mz.gov.si/pageuploads/javna_razprava_2015/Resolucija_o_nac_programu_prehrane_in_in_tel_dejavnosti_jan_2015.pdf
• Which European countries eat the most meat? Euronews, Emma Beswick, 13/02/2019, https://www.euronews.com/2019/02/10/which-european-countries-eat-the-most-meat
• Meat and Seafood Production & Consumption, by Hannah Ritchie and Max Roser, avgust 2017, https://ourworldindata.org/meat-and-seafood-production-consumption#
• Report: EU Agricultural Outlook for markets and income 2018-2030, https://ec.europa.eu/info/news/eu-agricultural-outlook-2018-2030-changing-consumer-choices-shaping-agricultural-markets-2018-dec-06_en
• Evropska okoljska agencija, Poročilo: Potrošnja hrane – proteini živalskega izvora https://www.eea.europa.eu/airs/2018/resource-efficiency-and-low-carbon-economy/food-consumption-animal-based
• SURS, Bilance proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov, 2022, https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/10132
• SURS, Odpadna hrana, Slovenija, 2022
https://www.stat.si/statweb/News/Index/10597
• SURS, Hrana v Sloveniji, 2022, https://www.stat.si/StatWeb/News/Index/10236
• Z znanjem do boljšega zdravja, NIJZ, Ribe v prehrani, 2018 https://www.nijz.si/sites/www.nijz.si/files/uploaded/ribe_v_prehrani_slovencev_zlozenka.pdf
Statista, https://www.statista.com/forecasts/679528/per-capita-meat-consumption-european-union-eu