KAZALCI OKOLJA

Ključno sporočilo
Good

Okužbe s hrano še vedno predstavljajo pomemben javnozdravstveni problem in so pomemben vzrok obolevnosti in umrljivosti po vsem svetu. V letih od 2018 do 2022 je bilo v Sloveniji prijavljenih 1.152 različnih izbruhov. Največjo skupino predstavljajo izbruhi, opredeljeni kot kapljični (902), sledijo kontaktni izbruhi (186) in izbruhi povzročeni s hrano (22).


Kazalec predstavlja število prejetih prijav izbruhov okužb s hrano v Sloveniji in izbranih državah EU.

Okužbe s hrano so opredeljene kot bolezni, ki jo povzročijo bodisi mikroorganizmi ali toksini in vstopijo v telo z zaužitjem hrane (živil). (ICD-10, A00 do A08).

Hrana (ali živilo) je vsaka snov ali izdelek v predelani, delno predelani ali nepredelani obliki, ki je namenjen ali se smiselno pričakuje, da ga bodo uživali ljudje. Ta opredelitev vključuje tudi pitno vodo ter  zajema posamezne sestavine živila in tudi sestavljene obroke (Uredba (ES) št. 178/2002).

Izbruh okužb s hrano pomeni pojav dveh ali več primerov iste bolezni in / ali okužbe ali stanje, v katerem opaženo število primerov pri ljudeh presega pričakovano število in pri katerem so primeri vezani ali verjetno vezani na  isto hrano (živilo) kot nosilec okužbe (Direktiva 2003/99/ES).

Pogosto se namesto izbruha uporablja izraz epidemija, ki v bistvu pomeni isto, le da ima izraz bolj resno konotacijo, zato se  redkeje  uporablja z namenom, da se v javnosti  prepreči  negativen odziv.

Kazalec izbruhov okužb s hrano je pomemben za okolje, saj lahko izbruhi kažejo na kontaminacijo v prehranski verigi, kar je pogosto povezano z okoljsko onesnaženostjo, kot so onesnažena voda, tla ali zrak. Poleg tega lahko prekomerna uporaba pesticidov, nepravilno ravnanje z odpadki in podnebne spremembe prispevajo k povečanju tveganja za okužbe s hrano. Spremljanje teh izbruhov je zato ključno za ocenjevanje vpliva okoljskih dejavnikov na javno zdravje in za izvajanje potrebnih ukrepov za varovanje okolja in zdravja ljudi.


Grafi

Slika ZD19-1: Prijavljeni izbruhi okužb s hrano po mestu nastanka in skupaj, Slovenija, 2014–2022
Viri:

Baza podatkov Survival, NIJZ, 2014–2019 (2023)

Prikaži podatke
Obrat javne prehrane [Št. prijavljenih izbruhov] Gostinski obrat, hotel [Št. prijavljenih izbruhov] Gospodinjstvo [Št. prijavljenih izbruhov] Bolnišnica, dom starejših občanov, zdravilišče, vrtci, šola, drugo [Št. prijavljenih izbruhov] Skupaj [Št. prijavljenih izbruhov]
2014 0 3 1 4 8
2015 0 0 0 2 2
2016 0 5 1 1 7
2017 1 1 0 0 2
2018 0 0 0 0 0
2019 0 0 0 1 1
2020 0 0 0 0 0
2021 0 0 1 0 1
2022 0 2 0 3 5
Slika ZD19-2: Prijavljeni izbruhi okužb z hrano, EU-28, 2018–2021
Viri:

EU summary report on zoonoses, zoonotic agents and food-borne outbreaks 2018-2021; EFSA Journal (2023)

Prikaži podatke
2012 [Št. prijavljenih izbruhov] 2013 [Št. prijavljenih izbruhov] 2014 [Št. prijavljenih izbruhov] 2015 [Št. prijavljenih izbruhov] 2016 [Št. prijavljenih izbruhov] 2017 [Št. prijavljenih izbruhov] 2018 [Št. prijavljenih izbruhov] 2019 [Št. prijavljenih izbruhov] 2020 [Št. prijavljenih izbruhov] 2021 [Št. prijavljenih izbruhov]
Avstrija 122 133 96 78 80 69 52 48 21 20
Belgija 327 311 370 352 378 304 397 571 331 547
Bulgarija 2 0 14 6 17 20 18 16 6 0
Hrvaška 0 60 44 56 48 57 24 46 13 9
Ciper 0 0 0 3 4 0 2 2 1 0
Češka 23 19 37 28 30 29 26 24 21 42
Danska 85 69 57 37 49 62 65 51 35 63
Estonija 17 14 6 6 6 9 15 13 14 8
Finska 45 43 41 43 59 39 74 54 36 48
Francija 1279 1221 1364 1429 1452 1378 1,63 1,79 1,01 1,29
Nemčija 393 408 430 384 397 389 416 402 193 168
Grčija 32 24 4 9 7 6 5 6 4 6
Madžarska 115 119 37 52 76 40 41 35 11 19
Irska 38 25 20 29 27 24 20 25 23 6
Italija 20 0 1 37 91 99 134 135 70 94
Latvija 477 598 491 98 49 22 33 33 17 12
Litva 93 115 247 28 27 49 36 55 5 7
Luksemburg 0 0 0 1 3 2 47 0 1 1
Malta 35 6 22 0 39 37 8 45 25 26
Nizozemska 273 291 207 406 594 665 756 735 559 838
Poljska 490 446 382 423 472 485 522 445 153 299
Portugalska 7 18 25 20 24 18 11 13 4 17
Romunija 10 20 27 21 19 12 29 7 3 2
Slovaška 731 458 465 425 452 462 804 648 320 214
Slovenija 10 4 8 5 8 2 0 1 0 1
Španija 447 424 434 0 0 415 622 506 161 221
Švedska 232 286 352 333 329 344 75 65 50 49
Velika Britanija 60 84 70 53 49 41 49 57 30 2
Slika ZD19-3: Prijavljeni izbruhi okužb z hrano, EU-28, 2018–2021
Viri:

EFSA; The European Union summary report on trends and sources of zoonoses, zoonotic agents and foodborne outbreaks (2023)

Prikaži podatke
Dokazi močnih izbruhov Dokazi šibkih izbruhov
Neznano 26 1805
Bakterijski toksini 13 471
S. Enteritidis 58 292
Norovirus 41 199
Salmonella 40 180
C. jejuni 14 92
Campylobacter 3 82
Bacillus cereus 15 68
Salmonella spp., nespecificiran 15 65
Staphylococcal enterotoxins 14 40
Campylobacter spp., nespecificiran 3 49
S. Typhimurium 9 41
Histamine 15 32
Clostridium perfringens 19 19
L. monocytogenes 7 14

Cilji

  • spremljanje in ocena različnih kategorij živil kot možnih virov prenosa povzročiteljev,
  • identifikacija dejavnikov tveganja, ki prispevajo k nastanku izbruhov, povzročenih s hrano,
  • ocena trendov glede na število in velikost izbruhov in delež izbruhov, povezanih z različnimi povzročitelji,
  • ocena resnosti obolenja glede na število hospitaliziranih in umrlih v izbruhu,
  • na podlagi zbranih podatkov obveščati splošno in strokovno javnost z namenom zmanjševanja števila okužb s hrano.

Poleg navedenih ciljev, želimo v skladu z Direktivo 2003/99 / ES, ki opredeljuje spremljanje zoonoz in povzročiteljev zoonoz, izboljšati obravnavo izbruhov povzročenih s hrano, izboljšati kvaliteto poročanja o izbruhih, ter izboljšati sodelovanje in medsebojno obveščanje med OE NIJZ, zdravstveno in veterinarsko inšpekcijo in Ministrstvom za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Spremljanje izbruhov povzročenih z živili mora biti skupni interes vseh udeležencev.


Med nalezljivimi boleznimi, so bolezni, ki se prenašajo s hrano, še vedno najpogostejši vzrok obolevnosti in smrtnosti in še vedno predstavljajo velik javnozdravstveni izziv. S hitrim in pravočasnim zaznavanjem izbruhov s hrano, ter dobro opravljeno epidemiološko preiskavo, ki temelji na usklajeni in poenoteni metodologiji, želimo zagotoviti kvalitetne podatke, ki bodo pripomogli k doseganju zastavljenih ciljev.

V tej skupini so najpogostejše črevesne nalezljive bolezni, ki jih povzročajo različni povzročitelji. Živali ali ljudje jih izločajo z blatom in izbruhanino, prenašajo se prek umazanih rok (bolezni »umazanih rok«), okužene hrane (okužbe s hrano), vode (hidrična okužba) ali predmetov (kontaktna okužba) - tako najdejo pot v usta človeka, ki potem zboli, tj. »fekalno oralna pot širjenja«. Epidemiološki rezervoar za črevesne nalezljive bolezni so različne živali in tudi človek, s simptomi ali brez njih.

Driska in bruhanje sta vodilna klinična simptoma večine ČNB (črevesno nalezljivih bolezni). Pri driski je spremenjena konsistenca iztrebkov (kašasti ali tekoči) in povečano število iztrebljanj (tri ali več dnevno). Pogosta klinična znaka sta tudi povišana telesna temperatura in krčevite bolečine v trebuhu. Zastrupitev s hrano je oznaka za prebavne motnje, ki jih povzročajo različni toksini. Toksini, ki jih tvorijo bakterije, so lahko prisotni že v živilu ali pa jih bakterije tvorijo v črevesju, potem ko jih je človek zaužil s hrano.

Zastrupitev s hrano se največkrat odraža s slabostjo in bruhanjem, v manjši meri pa tudi z bolečinami v trebuhu in drisko.

Med znanimi bakterijskimi povzročitelji prevladujejo kampilobaktri in salmonele, med virusnimi pa norovirusi.

V letih od 2018 do 2022 je bilo v Sloveniji prijavljenih 1.152 različnih izbruhov. Največjo skupino predstavljajo izbruhi, opredeljeni kot kapljični (902), sledijo kontaktni izbruhi (186) in izbruhi povzročeni s hrano (22).

Na območju Slovenije smo v novembru in decembru 2022 obravnavali izbruh salmoneloze, ki ga je povzročila Salmonella Enteritidis. Okužilo se je 138 oseb, 70 moških in 68 žensk. Oboleli so bili v povprečju stari 33 let. V bolnišnici se je zdravilo 33 (24%) oseb, umrl ni nihče. Epidemiološka preiskava je ugotovila, da je večina obolelih (81%) v času inkubacijske dobe okužbe s salmonelo navajala uživanje tatarskega bifteka istega proizvajalca. Skupnega dogodka, kjer bi se okužba lahko širila, ni bilo. Obolevali so ljudje iz vseh regij Slovenije, razen in novogoriške. Povezavo z virom okužbe smo dokazali s sekvenciranjem celotnega genoma humanih izolatov in izolatov iz vzorca tatarskega bifteka. S primerjavo sekvenčnih profilov so dokazali ozko genetsko sorodnost med humanimi in živilskimi izolati, kar nakazuje, da se je okužba s salmonelo z veliko verjetnostjo širila preko hrane (tatarskega bifteka).

Delež prijavljenih izbruhov na ravni EU v letu 2021 je bil 0,9/100 000 prebivalcev. Največ izbruhov nima znanega povzročitelja (45,7 %), sledijo izbruhi povzročeni z bakterijskimi povzročitelji (28,5 %), sledijo bakterijski toksini (17,0 %), virusi (6,8 %), drugi povzročitelji (1,8 %), ter paraziti (0,2 %). Med bakterijskimi povzročitelji je bila najpogosteje ugotovljena Salmonela Enteritidis (30,6 %), ki je povzročila tretjino  bakterijsko povzročenih izbruhov. Med virusnimi povzročitelji je bil najpogosteje ugotovljen norovirus (88,5 %).

Kazalec o izbruhih okužb s hrano je pomemben tudi z vidika okolja, saj lahko vpliva na prepoznavanje in obvladovanje okoljskih dejavnikov, ki prispevajo k širjenju bolezni. Na primer, kontaminacija vode in hrane z mikroorganizmi ali toksini je pogosto povezana z neustreznimi okoljskimi praksami, kot so neprimerna uporaba pesticidov, slaba upravljanja z odpadki ali onesnaženje virov pitne vode. Poleg tega podnebne spremembe lahko vplivajo na povečanje tveganja za širjenje patogenov, kar še dodatno poudarja potrebo po natančnem spremljanju in preprečevanju izbruhov okužb s hrano.


Metodologija

Podatki za Slovenijo

 

Cilji in pravne podlage: Zakon o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/20 – ZIUZEOP, 142/20, 175/20 – ZIUOPDVE, 15/21 – ZDUOP, 82/21, 178/21 – odl. US in 125/22), Pravilnik o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje (Uradni list RS, št. 16/99 in 58/17), Direktiva 2003/99/ES o spremljanju zoonoz, Kodeks Alimentarius - Mednarodni standardi za varnost hrane

Izvorna baza podatkov: Podatki o izbruhih okužb s hrano v Sloveniji se sprotno rutinsko zbirajo že več 10 let. Od leta 1990 se zbirajo v računalniškem programu SURVIVAL. Podatki za kazalec so vzeti iz računalniškega programa SURVIVAL in letnih poročil prijav izbruhov, vse na IVZ (NIJZ), za obdobje 20092018.
Skrbnik podatkov: Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), Center za nalezljive bolezni (CNB)

Datum zajema podatkov: september 2023  

Metodologija in frekvenca zbiranja podatkov: Epidemiološko spremljanje nalezljivih bolezni v Sloveniji ureja Zakon o nalezljivih boleznih (Uradni list RS, št. 33/06 – uradno prečiščeno besedilo, 49/20 – ZIUZEOP, 142/20, 175/20 – ZIUOPDVE, 15/21 – ZDUOP, 82/21, 178/21 – odl. US in 125/22), ki določa, da je treba nalezljive bolezni iz predpisanega seznama obvezno prijavljati in Pravilnik o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje (Uradni list RS, št. 16/99 in 58/17), ki določa režim prijave. Pravilnik določa, da mora zdravnik v roku treh do šestih ur po ugotovitvi suma na epidemijo oziroma epidemije nalezljive bolezni obvestiti območni ZZV oziroma območno enoto NIJZ (OE NIJZ) in sodelovati pri obvladovanju epidemije. OE NIJZ o epidemiji takoj obvesti Center za nalezljive bolezni NIJZ; CNB NIJZ. OE NIJZ določa ukrepe za obvladovanje epidemije nalezljive bolezni in sodeluje pri njihovem izvajanju. Zaradi določil nove evropske uredbe akutnih gastroenterokolitisov, kjer povzročitelj ni znan, ne moremo več zbirati, ker niso opredeljeni v Zakonu o nalezljivih boleznih in Pravilniku o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje. V Sloveniji tako posameznih primerov akutnih gastroenterokolitisov, kjer povzročitelj ni znan, ne prijavljamo več, zato je tudi incidenca ČNB nižja. Še vedno pa ostaja obvezna prijava akutnih gastroenterokolitisov, kjer povzročitelj je opredeljen.

V primeru epidemije nalezljive bolezni iz 1. skupine, opredeljene v pravilniku, in epidemije, ki zajame dve ali več območij koordinira izvajanje ukrepov CNB NIJZ. Dodatno pravilnik v 8. členu določa, da OE NIJZ prijavo in odjavo epidemije posreduje CNB NIJZ pisno ali v elektronski obliki.

Poročila se objavijo na spletni strani NIJZ, pošiljajo pa se tudi zdravstvenim ustanovam v Sloveniji. Poročila prikazujejo število prijav izbruhov in zbolelih oseb ter incidenco na 100.000 prebivalcev. Prijave zajemajo celotno državo, po območnih enotah NIJZ.

Metodologija obdelave podatkov: Nacionalni inštitut za javno zdravje, Center za nalezljive bolezni. Za izračun kazalca so bili uporabljeni uradni podatki o številu prijavljenih izbruhov okužb s hrano.

Informacija o kakovosti:
• Prednosti in slabosti:
Prednosti: Obvezno prijavljanje, zgodnje odkrivanje in hitro ukrepanje.
Slabosti: Ne zazna se vseh izbruhov.

• Relevantnost, točnost, robustnost, negotovost:
Zanesljivost (arhivski podatki): Podatki so zanesljivi.
Negotovost (scenariji/projekcije): Scenariji in projekcije niso na voljo.
• Skupna ocena (1=brez večjih pripomb, 3=podatki z zadržkom): 1
Relevantnost: 1
Točnost: 2 (Ne zazna se vseh izbruhov.)
Časovna primerljivost: 1
Prostorska primerljivost: 1

 

Podatki za druge države

 

Vir podatkov: The European Surveillance System (TESSy) 

Skrbnik podatkov: European Centre for Disease Prevention and Control in European Food Safety Authority

Datum zajema podatkov za kazalec: september 2023

Metodologija in frekvenca zbiranja podatkov za kazalec: TESSy je zelo prilagodljiv sistem za zbiranje, analizo in širjenje podatkov. Ključni cilji sistema TESSy so analiza podatkov in oblikovanje sklepov za ukrepanje na področju javnega zdravja. Podatke o nalezljivih boleznih v sistem TESSy pošiljajo vse članice EU-27, kot je to zapisano v Odločbi Evropskega Parlamenta 2119/98/ES z dne 24. septembra 1998 o vzpostavitvi mreže epidemiološkega spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni v Skupnosti in novejša različica - Uredba (EU) 2022/2371 Evropskega parlamenta in Sveta z dne 23. novembra 2022 o spremembi Uredbe (EU) 2016/399 glede pregledov na notranjih mejah.

Metodologija obdelave podatkov: Uporabljen je podatek o številu prijavljenih izbruhov okužb s hrano po letih.

Geografska pokritost: EU-27

Informacije o kakovosti:

Prednosti in slabosti kazalca: Prednost: podatki o izbruhih okužb s hrano so mednarodno primerljivi.

  • Relevantnost, točnost, robustnost, negotovost: z vidika podatkov!

Zanesljivost kazalca (arhivski podatki): Podatki so zanesljivi.

Negotovost kazalca (scenariji/projekcije): Scenariji in projekcije niso na voljo.

  • Skupna ocena (1 = brez večjih pripomb, 3 = podatki z zadržkom): 1

      Relevantnost: 1

      Točnost: 2 (ne zaznamo vseh izbruhov)

      Časovna primerljivost: 1

      Prostorska primerljivost: 1

Drugi viri in literatura

 

  • Direktiva 2003/99/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. novembra 2003
    o spremljanju zoonoz in povzročiteljev zoonoz, ki spreminja Odločbo Sveta 90/424/EGS in razveljavlja Direktivo Sveta 92/117/EGS

-     ECDC, EFSA 2017 https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2018.5500

Drugi viri in literatura

  • Direktiva 2003/99/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. novembra 2003
    o spremljanju zoonoz in povzročiteljev zoonoz, ki spreminja Odločbo Sveta 90/424/EGS in razveljavlja Direktivo Sveta 92/117/EGS


Related indicators