KAZALCI OKOLJA

Ključno sporočilo
Neutral

Slovenija je neto uvoznica hrane, saj z domačo proizvodnjo ne pokriva v celoti svojih potreb, še posebej pri zelenjavi, sadju, krompirju in prašičjem mesu. Dolgoročni trend nakazuje, da je stopnja samooskrbe višja in stabilnejša pri živalskih proizvodih (mleko, jajca, goveje in perutninsko meso), z izjemo prašičjega mesa in medu, pri katerih se stopnja samooskrbe opazno znižuje. Presežki v proizvodnji se v analiziranem obdobju pojavljajo le pri mleku, govejem in perutninskem mesu, v nekaterih posameznih letih pri jajcih in medu, v zadnjih nekaj letih pa tudi pri koruzi za zrnje. Medtem pa je stopnja samooskrbe pri večini rastlinskih proizvodov na splošno nižja in podvržena medletnim nihanjem (letine). Dolgoročno se zvišuje le stopnja samooskrbe z žiti, od tega pri ječmenu, rži in koruzi za zrnje, stopnja samooskrbe s pšenico pa ima rahlo padajoč trend.


Stopnja samooskrbe pove, v kolikšnem obsegu je domača proizvodnja zmožna pokrivati domačo potrošnjo v državi (zajeta potrošnja za prehrano, krmo in potrošnjo v industriji). Samooskrba, ki je nižja od 100 %, pomeni primanjkljaj, ki ga je treba pokriti z uvozom, samooskrba nad 100 % pa presežek v ponudbi oziroma domači proizvodnji.

Kazalec prikazuje stopnjo samooskrbe v Sloveniji z naslednjimi osnovnimi kmetijskimi proizvodi: meso po glavnih vrstah in skupaj, jajca, krompir, žito po glavnih vrstah in skupaj, zelenjava, sadje, mleko in med. Kazalec prikazuje stopnjo samooskrbe le po posameznih proizvodih, ne pa tudi skupne stopnje samooskrbe s hrano. Dodatno sta prikazani tudi razpoložljiva količina kmetijskih proizvodov za prehrano na prebivalca ter primerjava stopnje samooskrbe z žiti med Slovenijo in nekaterimi državami.


Grafi

Slika KM29-1: Stopnja samooskrbe s kmetijskimi proizvodi v Sloveniji, 2000–2023
Viri:

SURS, 2024; preračuni KIS

Prikaži podatke
Meso, skupaj [%] Jajca [%] Žita [%] Krompir [%] Zelenjava [%] Sadje [%] Mleko, skupaj [%] Med [%]
2000 92 95 48 83 47 66 113 112
2001 100 98 46 79 39 55 117 105
2002 97 97 63 85 42 59 115 105
2003 97 104 38 64 37 56 116 97
2004 92 103 63 86 43 58 114 102
2005 88 94 60 74 45 49 113 75
2006 88 97 50 60 39 52 120 81
2007 93 95 54 70 34 49 120 78
2008 91 95 64 57 36 38 115 81
2009 83 93 57 63 37 38 114 85
2010 84 93 57 63 30 47 116 74
2011 85 96 71 63 37 46 120 85
2012 83 92 70 55 34 37 117 51
2013 82 91 55 46 33 43 118 82
2014 80 90 77 67 38 42 120 20
2015 74 93 72 59 40 47 125 71
2016 76 95 74 55 42 32 132 59
2017 81 90 63 50 38 15 134 45
2018 81 96 69 48 41 47 129 79
2019 81 95 75 47 43 30 127 44
2020 83 95 88 60 48 36 133 67
2021 85 97 84 44 43 14 135 15
2022 86 94 72 36 39 29 134 90
2023* 83 95 80 40 33 16 131 13
Slika KM29-2: Stopnja samooskrbe z žiti v Sloveniji, 2000–2023
Viri:

SURS, 2024; preračuni KIS

Opomba:

* Začasni podatki

Prikaži podatke
Pšenica [%] Ječmen [%] Rž [%] Koruza [%]
2000 63 30 7 48
2001 58 33 18 45
2002 63 34 17 75
2003 47 24 21 38
2004 54 45 42 77
2005 48 51 36 72
2006 44 45 17 57
2007 47 53 22 58
2008 55 57 19 72
2009 48 53 22 63
2010 49 54 31 61
2011 55 68 43 82
2012 65 81 50 72
2013 47 62 75 58
2014 59 72 73 91
2015 52 73 61 87
2016 52 74 47 92
2017 46 74 61 72
2018 41 68 60 89
2019 47 74 83 96
2020 57 83 76 114
2021 57 74 57 109
2022 51 79 81 87
2023* 48 71 82 112
Slika KM29-3: Stopnja samooskrbe z mesom v Sloveniji, 2000–2023
Viri:

SURS, 2024; preračuni KIS

Opomba:

* Začasni podatki

Prikaži podatke
Meso govedi [%] Meso prašičev [%] Perutninsko meso [%]
2000 96 77 110
2001 119 81 113
2002 117 78 110
2003 107 86 114
2004 96 80 115
2005 93 70 112
2006 101 70 108
2007 101 74 114
2008 103 70 113
2009 98 55 109
2010 106 52 112
2011 110 50 113
2012 112 46 109
2013 107 40 117
2014 106 39 111
2015 99 35 103
2016 108 34 107
2017 110 38 109
2018 109 38 109
2019 103 40 111
2020 107 40 111
2021 111 43 112
2022 116 41 108
2023* 106 37 109
Slika KM29-4: Razpoložljiva količina za prehrano na prebivalca v Sloveniji, 2000–2023
Viri:

SURS, 2024; preračuni KIS

Opomba:

* Začasni podatki

Prikaži podatke
Meso, skupaj (ekvivalent klavne mase)[kg] Jajca[kg] Žita[kg] Krompir[kg] Zelenjava[kg] Sadje [kg] Mleko, skupaj (ekvivalent surovega mleka)[kg] Med [kg]
2000 88,51 10,81 129,76 90,15 78,54 104,49 233,20 1,04
2001 93 10,10 135,20 79,60 73,40 79,10 227,90 1,20
2002 88 9,60 126,20 79,80 78,70 114,90 234,60 1,20
2003 99,20 6,90 123,60 72,50 81,50 100,10 228,70 1
2004 98,60 6,20 119,50 75,80 89 128,30 235,80 1,20
2005 97,30 6,50 124 76,80 91,30 125,10 235,30 1,10
2006 94,20 7 125,50 78,90 95,60 124,40 218,90 1,40
2007 94,70 8,90 123,90 81,40 90,30 131,70 223,60 0,90
2008 96,60 10 119,20 77,50 101 151,70 234 1
2009 94,10 10,20 108,70 72 103,20 148,50 230 1,10
2010 93,70 10,20 121,10 70,30 91,80 135,20 223,70 1,10
2011 89,50 10,10 118,10 66,40 97,10 129,30 218,90 1,40
2012 88,20 9,10 115,40 63,30 95,30 113 225,90 1
2013 82,20 10,30 112,30 59,40 98,30 129,40 218,60 1,40
2014 85 9,80 119,30 62,40 103,90 131,10 219,90 1,10
2015 88,30 11,10 120,90 68,30 109,90 134,20 218,70 1,40
2016 94,20 10,70 121,40 68,50 113,40 122,70 213,20 1,10
2017 93,10 11,50 121 68 114 121,60 209,90 0,90
2018 92,60 10,90 123,30 66,50 111,40 152,50 215,50 1,10
2019 90,80 11,70 120,40 62 117,50 127,90 214 0,70
2020 87,70 10,40 116,30 63,70 118,90 128,90 206 0,90
2021 89 10,80 116,60 63,20 118,50 108,70 206,10 0,60
2022 87,10 11 115,70 71,60 104,30 133,60 204,30 1,30
2023* 86,90 11,10 112,30 74 101,10 131,60 202,70 1
Slika KM29-5: Razpoložljiva količina žita za prehrano na prebivalca v Sloveniji, 2000–2023
Viri:

SURS, 2024; preračuni KIS

Opomba:

* Začasni podatki

Prikaži podatke
Pšenica [kg] Ječmen [kg] Rž [kg] Koruza [kg]
2000 101 2,10 5,60 19,10
2001 111 0,70 0,80 20,60
2002 103,40 0,70 1,20 19,10
2003 100 0,50 2,80 18,10
2004 97,10 0,60 2,80 16,60
2005 100,10 0,60 4,30 15,80
2006 101,90 0,60 4,90 15
2007 97,60 0,90 4,40 17,70
2008 94,60 0,60 4,40 16,40
2009 86 0,70 4,40 15,30
2010 100,40 0,80 3,80 13,40
2011 97,70 0,80 3 14,20
2012 95,30 0,70 2,80 14,20
2013 92,50 0,70 2,90 13,30
2014 102 0,80 3,70 9,20
2015 103,20 0,80 2,70 10,40
2016 103 0,80 2,90 11,40
2017 101,30 0,70 2,90 11,40
2018 103,80 0,90 3,20 11,30
2019 100,60 0,90 2,30 13,10
2020 98,80 0,90 1,50 11,50
2021 100,60 1 1,20 9,90
2022 100,60 1,10 1,20 9
2023* 98 1,10 0,80 9
Slika KM29-6: Razpoložljiva količina mesa za prehrano (ekvivalent klavne mase) na prebivalca v Sloveniji, 2000–2023
Viri:

SURS, 2024; preračuni KIS

Opomba:

* Začasni podatki

Prikaži podatke
Meso govedi [kg] Meso prašičev [kg] Perutninsko meso [kg]
2000 20,60 38,10 24,80
2001 20,20 41,30 26,10
2002 19,20 39,90 24,10
2003 23,60 42,40 24,90
2004 23,40 44,60 23,10
2005 23,60 44,20 24,70
2006 20,70 45,20 23
2007 21,10 42,10 26,10
2008 21,30 43,20 26,70
2009 20,50 40,50 28,10
2010 19,90 41,60 27,70
2011 19,80 39,60 26,20
2012 18,90 37,70 27,70
2013 18,60 35,50 24,80
2014 18,10 36,80 27
2015 19 37 28,90
2016 20 40,80 30
2017 20,80 37,60 31,10
2018 19,80 37,90 31,20
2019 20,10 36,50 30,60
2020 19,60 32,70 31,50
2021 20,60 32,80 30,90
2022 20,20 30 32,40
2023* 19,70 30,20 33,20
Slika KM29-7: Stopnja samooskrbe z žiti v Sloveniji in drugih državah, 2021–2022
Viri:

Eurostat, 2024; preračuni KIS

Prikaži podatke
2021[%] 2022[%]
Litva 410 374
Latvija 333 348
Estonija 243 286
Bolgarija 301 278
Madžarska 164 194
Hrvaška 232 166
Slovaška 186 154
Romunija 135 146
Poljska 78 124
Nemčija 112 110
Finska 162 106
Turčija 80 92
Slovenija 89 75
Grčija 77 67
Italija 54 51
Irska 53 46
Portugalska 19 18

Cilji

Zagotavljanje prehranske varnosti in čim višje stopnje samooskrbe je prvi cilj slovenske kmetijske politike, naveden v Zakonu o kmetijstvu. Do leta 2020 je bilo kot splošen cilj po Strategiji za izvajanje Resolucije o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020 navedeno povečanje stopnje samooskrbe pri naslednjih kmetijskih proizvodih in skupinah proizvodov: pšenica, krmna žita, stročnice, oljnice, krompir, vrtnine (sveže in predelane), prašičje meso, sir, skuta ter med. Konkretneje sta bila opredeljena le dva cilja, in sicer:

  • do leta 2020 povečati stopnjo samooskrbe z zelenjavo na 50 %,
  • do leta 2020 povečati stopnjo samooskrbe s prašičjim mesom na 70 %.

Trenutne strateške usmeritve ne vsebujejo konkretnih ciljev glede povečanja stopnje samooskrbe s hrano v Sloveniji. V Strateškem načrtu za obdobje 2023–2027 in Resoluciji »Naša hrana, podeželje in naravni viri po 2021« se poudarja le doseganje in ohranjanje ustrezne stopnje samooskrbe s hrano in zagotavljanje prehranske varnosti s stabilno pridelave varne, kakovostne in potrošniku dostopne hrane.


Prehransko varnost lahko države dosegajo na dva načina: preko samooskrbe ali uvoza hrane. Stopnja samooskrbe prikazuje, v kolikšni meri je država samozadostna pri zagotavljanju potrebnih količin hrane, kar je zelo pomembno z vidika zagotavljanja dostopnosti hrane prebivalcem, še posebej v razmerah omejene mednarodne trgovine in večjih cenovnih nihanj na tujih trgih. Poleg tega, da predstavlja podlago za prehransko varnost, samooskrba omogoča uporabo lastnih proizvodnih virov, ohranjanje delovnih mest in obdelanost na podeželju, zmanjševanje revščine, pomembna pa je tudi z vidika zdravja in okolja. Višja stopnja samooskrbe namreč zmanjša potrebo po uvozu hrane, kar zaradi krajših transportnih poti prispeva tudi k zmanjšanju onesnaževanja okolja (Revizijsko poročilo …, 2021).

Slovenija spada med države, ki so neto uvoznice hrane, saj z domačo proizvodnjo večinoma ne pokriva svojih potreb. Višje stopnje samooskrbe kot pri rastlinskih dosega pri živalskih proizvodih, najnižje pa so v povprečju zabeležene pri zelenjavi, sadju, krompirju in prašičjem mesu. Za rastlinske pridelke so značilna precejšnja medletna nihanja stopenj samooskrbe, ki sledijo predvsem bolj ali manj obilnim letinam (skupne količine pridelka), na katere pa močno vplivajo tudi ekstremni vremenski pogoji, kot so suša, zmrzal in podobno (Zeleno poročilo …, 2022). Globalni megatrendi kažejo, da bo vse bolj spremenljivo podnebje v prihodnje lahko negativno vplivalo na kakovost in količino pridelane hrane ter s tem še povečalo odvisnost Slovenije od svetovnih trgov (Sadauskis in sod., 2019).

Stopnja samooskrbe in razpoložljiva količina kmetijskih proizvodov za prehrano sta primerjani med tremi obdobji: pred vstopom Slovenije v EU (2000–2003), po vstopu v EU (2004–2018) in obdobjem zadnjih nekaj let (2019–2023). Pred vstopom v EU je bila Slovenija v povprečju samooskrbna z mlekom in medom, skoraj popolnoma samooskrbna pa z jajci in mesom. Od posameznih vrst mesa je bila samooskrba dosežena pri govejem in perutninskem mesu, pri prašičjem mesu pa je znašala 81 %. Dokaj visoka je bila tudi povprečna samooskrba s krompirjem (78 %), medtem ko pri ostalih proizvodih, kot so žita, zelenjava in sadje ni presegala 60 %. V obdobju po vstopu v EU (2004–2018) se je opazneje znižala stopnja samooskrbe z mesom, krompirjem, sadjem in medom. Pri krompirju in sadju je vzrok v zmanjšanem obsegu pridelave in ekstremnih vremenskih razmerah, stopnja samooskrbe z mesom pa je bila nižja zaradi zmanjšanja proizvodnje prašičjega mesa. Ta je upadla zaradi počasnih strukturnih sprememb, nekonkurenčnosti ter cenovnega pritiska (cenejši uvoz prašičjega mesa). Leto zatem ko se je Slovenija pridružila EU, je bila sprejeta reforma trga sladkorja v EU, ki je povzročila zaprtje edine tovarne sladkorja. Od takrat se v Sloveniji sladkor več ne proizvaja, pred tem je bila stopnja samooskrbe s sladkorjem v povprečju 50–odstotna. V povprečju obdobja zadnjih nekaj let (2019–2023) je imela Slovenija presežke pri proizvodnji mleka, govejega in perutninskega mesa ter koruze za zrnje. Precej visoka stopnja samooskrbe je bila dosežena tudi pri jajcih (95 %). Največji primanjkljaj, ki ga je pokrival uvoz iz drugih držav, je bil pri sadju (stopnja samooskrbe: 25 %), zelenjavi (41 %), krompirju (45 %), prašičjem mesu (40 %) in medu (46 %). V primerjavi z obdobjem pred vstopom v EU (2000–2003), je stopnja samooskrbe v zadnjem obdobju opazneje nižja pri mesu, krompirju, sadju in medu. Najbolj sta se znižali stopnji samooskrbe z medom (za 59 odstotnih točk) in prašičjim mesom (za 40 odstotnih točk), stopnje samooskrbe z zelenjavo, govejim ter perutninskim mesom in jajci pa so ostale na podobni ravni. Višji sta le stopnji samooskrbe z žiti (za 31 odstotnih točk) in z mlekom (za 17 odstotnih točk). Pri žitih je skozi celotno analizirano obdobje na splošno opazen naraščajoč trend stopnje samooskrbe pri vseh glavnih vrstah (rž, ječmen in koruza), razen pri pšenici.

Primerjava stopenj samooskrbe z žiti med Slovenijo in 15 članicami Evropske unije ter Turčijo nam pokaže veliko variabilnost med državami. Najvišjo stopnjo samooskrbe z žiti so imele v letu 2022 Baltske države: Litva (374 %), Latvija (348 %) in Estonija (286 %), katerim sta sledili Bolgarija (278 %) in Hrvaška (194 %). Samooskrbne so bile tudi Romunija, Slovaška, Poljska, Finska, Nemčija in Madžarska. Slovenija se glede samooskrbe z žiti uvršča v spodnjo tretjino (13. mesto) analiziranih držav (stopnja samooskrbe 75 %). Nižja stopnja samooskrbe kot v Sloveniji je bila v letu 2022 v Grčiji (67 %), na Irskem (51 %), v Italiji (46 %) in na Portugalskem (18 %).

Tako kot stopnja samooskrbe, tudi razpoložljiva količina kmetijskih proizvodov za prehrano v Sloveniji med leti nekoliko niha. Trend rasti razpoložljive količine za prehrano je najbolj opazen pri zelenjavi, saj se je v obdobju zadnjih nekaj let (2019–2023) v primerjavi z obdobjem pred vstopom v EU (2000–2003) ta povečala za 44 %, in sicer iz 78 na 112 kg na prebivalca. Povečala se je tudi razpoložljiva količina sadja (+27 %; na 126 kg na prebivalca) in jajc (+18 %; na 11 kg na prebivalca). Na drugi strani se je med analiziranima obdobjema relativno najbolj zmanjšala razpoložljiva količina krompirja (–17 %; iz 81 na 67 kg na prebivalca), količinsko pa razpoložljiva količina mleka; v obdobju zadnjih nekaj let je vsak prebivalec Slovenije v povprečju imel na voljo 207 kg mleka v vseh oblikah, kar je 24 kg manj kot v povprečju obdobja pred vstopom v EU. Zmanjšuje se tudi razpoložljiva količina žit za prehrano, ta znaša v povprečju zadnjih let 116 kg na prebivalca, kar je 12 kg manj kot v obdobju pred vstopom v EU. Povprečna razpoložljiva količina mesa se je med obema analiziranima obdobjema malce zmanjšala (–4 %; na 88 kg na prebivalca), in sicer predvsem zaradi manjše razpoložljive količine prašičjega mesa, medtem ko se razpoložljiva količina perutninskega mesa z leti povečuje in v zadnjem obdobju znaša 32 kg na prebivalca.

Predstavljeni podatki o samooskrbi kažejo, da Slovenija zastavljenih ciljev Strategije za izvajanje resolucije o strateških usmeritvah razvoja slovenskega kmetijstva in živilstva do leta 2020 ni dosegla. Stopnja samooskrbe z zelenjavo v zadnjem obdobju znaša v povprečju 41 % in ni presegla meje 50 %, medtem ko stopnja samooskrbe s prašičjim mesom v zadnjih letih ostaja v povprečju na 40 % in je daleč pod zastavljeno mejo 70 %.

Slovenija se pri doseganju primerne stopnje samooskrbe sooča s številnimi izzivi, kot so nižja produktivnost v kmetijstvu, slab dohodkovni položaj kmetij, staranje prebivalstva na podeželju, opuščanje kmetovanja, zaraščanje in trajna izguba kmetijskih zemljišč, velik delež območij z naravnimi omejitvami za kmetijstvo, podnebni in okoljski izzivi. Za prehransko samooskrbo države bo tako ključno ohranjanje obsega kmetijskih zemljišč in njihovega proizvodnega potenciala, izboljšanje dohodkovnega položaja kmetij, pa tudi naložbe v kmetijsko infrastrukturo in prilagajanje na podnebne spremembe. Glavni instrument kmetijske politike za doseganje teh ciljev so dohodkovne podpore kmetom (tudi mladim) in plačila za naravne ali druge omejitve (Poročilo …, 2023).


Metodologija

Cilji in pravna podlaga

Cilji povzeti po:

Podatki za Slovenijo

Metodologija zbiranja podatkov:

Podatki o stopnji samooskrbe in razpoložljivi količini za prehrano na prebivalca so del bilanc proizvodnje in potrošnje, ki jih za nacionalne potrebe izračunava Kmetijski inštitut Slovenije za enajst skupin osnovnih kmetijskih proizvodov (žito, zelenjava, sadje, sladkor in med, riž, krompir, jajca, meso, mleko, oljnice, vino). Stopnja samooskrbe je izražena v odstotkih (%), razpoložljiva količina za prehrano na prebivalca pa v kilogramih (kg) na posamezno leto, pri čemer je razpoložljiva količina mesa prikazana v ekvivalentu klavne mase, razpoložljiva količina žita v ekvivalentu zrnja in razpoložljiva količina mleka v ekvivalentu surovega mleka. Podatki bilanc so (razen za mleko) dostopni v SI-Stat podatkovnem portalu Statističnega urada Republike Slovenije po koledarskih letih za obdobje 2000–2023 in se osvežujejo na letni ravni. Novi začasni podatki so predvidoma na voljo meseca junija poročevalskega leta, in sicer za eno leto nazaj glede na tekoče poročevalsko leto. Končni podatki so v SI-Stat podatkovnem portalu dostopni novembra za preteklo poročevalsko leto.

Opomba, ki se nanaša na kazalnik razpoložljiva količina za prehrano na prebivalca: Zaradi pogosto napačne interpretacije je bil kazalnik preimenovan iz »porabe za prehrano na prebivalca« v »razpoložljivo količino za prehrano na prebivalca«. Metodologija izračuna se pri tem ni spremenila.

Metodološko pojasnilo SURS: Bilance proizvodnje in potrošnje kmetijskih proizvodov

Podatki o stopnji samooskrbe in razpoložljivi količini za prehrano na prebivalca pri mleku so pridobljeni iz Poročil o stanju v kmetijstvu Kmetijskega inštituta Slovenije. Bilanca mleka je enako kot za ostale kmetijske proizvode izračunana dvakrat letno, v začasni in končni obliki. Začasni podatki so predvidoma na voljo ob izdaji poročila in sicer za eno leto nazaj glede na tekoče poročevalsko leto

Metodologija obdelave podatkov za ta kazalec:

Obdelava podatkov za namen kazalca ni bila potrebna.

Podatkovni viri

Podatkovni niz

Enota

Vir (hiperlink do podatkov)

Obdobje uporabljenih podatkov

Razpoložljivost podatka

Frekvenca osveževanja podatkov

Datum zajema podatkov

Mednarodna primerljivost podatkovnega niza

Bilanca proizvodnje in potrošnje žit, koledarsko leto, Slovenija, letno

% (samooskrba), kg (razpoložljiva količina za prehrano na prebivalca)

SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563503S.px

2000–2023

Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto

Dvakrat letno

05.07.2024

Ne

Bilanca proizvodnje in potrošnje zelenjave, koledarsko leto, Slovenija, letno

% (samooskrba), kg (razpoložljiva količina za prehrano na prebivalca)

SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563506S.px

2000–2023

Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto

Dvakrat letno

05.07.2024

Ne

Bilanca proizvodnje in potrošnje sladkorja, koledarsko leto, Slovenija, letno

% (samooskrba), kg (razpoložljiva količina za prehrano na prebivalca)

SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563505S.px

2000–2023

Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto

Dvakrat letno

05.07.2024

Ne

Bilanca proizvodnje in potrošnje sadja, koledarsko leto, Slovenija, letno

% (samooskrba), kg (razpoložljiva količina za prehrano na prebivalca)

SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563508S.px

2000–2023

Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto

Dvakrat letno

05.07.2024

Ne

Bilanca proizvodnje in potrošnje mesa, koledarsko leto, Slovenija, letno

% (samooskrba), kg (razpoložljiva količina za prehrano na prebivalca)

SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563501S.px

2000–2023

Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto

Dvakrat letno

05.07.2024

Ne

Bilanca proizvodnje in potrošnje krompirja, koledarsko leto, Slovenija, letno

% (samooskrba), kg (razpoložljiva količina za prehrano na prebivalca)

SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563504S.px

2000–2023

Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto

Dvakrat letno

05.07.2024

Ne

Bilanca proizvodnje in potrošnje jajc, koledarsko leto, Slovenija, letno

% (samooskrba), kg (razpoložljiva količina za prehrano na prebivalca)

SURS – SI-Stat: https://pxweb.stat.si/SiStatData/pxweb/sl/Data/-/1563502S.px

2000–2023

Začasni podatki junija za preteklo leto, končni podatki novembra za preteklo leto

Dvakrat letno

05.07.2024

Ne

Bilanca proizvodnje in potrošnje mleka

% (samooskrba), kg (razpoložljiva količina za prehrano na prebivalca)

KIS – Poročila o stanju kmetijstva, gozdarstva in ribištva: https://www.kis.si/Porocila_o_stanju_v_kmetijstvu/

2000–2023

Začasni podatki septembra za preteklo leto

Dvakrat letno

29.10.2024

Ne

Opredelitev kazalca:

  • Relevantnost kazalca: 3

1=globalno, 2=EU, 3=nacionalno

  • Točnost uporabljenih podatkov: 1

1= uradni podatki, ki so javni in se poročajo v skladu z EU zakonodajo,

2=podatki, ki so dostopni javnosti, vendar niso uradni,

3=interni podatki

  • Časovna primerljivost (nanaša se na podatke v grafih): 1

1=vsaj 10-leten niz podatkov

2=vsaj 5-leten niz podatkov

3=manj kot 5-leten niz podatkov

  • Prostorska primerljivost (nanaša se na podatke na kartah):

1=uradni prostorski podatki, dostopni tudi za nižje ravni od nacionalne

2=uradni prostorski podatki na nacionalni ravni

3=obstajajo prostorski podatki, ki pa niso uradni

Drugi podatki

Metodologija zbiranja podatkov:

Podatki bilanc kmetijskih proizvodov so na ravni EU v Eurostat podatkovni bazi trenutno na voljo le za glavne vrste žit (pšenica, ječmen, koruza za zrnje) in oljnic, in sicer za 17 držav članic EU in Turčijo v obdobju 2017–2022. Eurostat je v obdobju 1950–2013 podatke o bilancah že zbiral za več kmetijskih pridelkov (žita, oljnice, suhe stročnice, gomoljnice, zelenjavo in trajne nasade), vendar je bilo zbiranje podatkov prekinjeno zaradi vprašljive kakovosti podatkov in pomanjkanja ustrezne pravne podlage za zbiranje podatkov. Področje zbiranja podatkov bilanc na ravni EU je urejeno z novo uredbo o statistiki kmetijskih vložkov in proizvodnje (SAIO).

Eurostatova metodologija v primerjavi z nacionalnimi bilancami proizvodnje in potrošnje žit poleg razlike v vključenih vrstah žit vključuje le kmetijske proizvode do 1. faze predelave (osnovni proizvod žita je zrnje, prva faza pridelave je npr.: moka, drobljenec, škrob, žitni kosmiči, …), medtem ko so v bilance, objavljene v SI-Stat podatkovni bazi vključeni tudi kmetijski proizvodi do 2. faze predelave (npr.: glukoza, testenine, kuskus, živila iz moke, …). Metodološke razlike med bilancama pa so tudi pri vrednotenju izgub. Zaradi metodoloških razlik v izdelavi bilanci med seboj nista neposredno primerljivi.

Eurostatovi metapodatki za bilance glavnih vrst žit: https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/en/apro_cbs_esms.htm

Metodologija obdelave podatkov za ta kazalec:

Stopnja samooskrbe z žiti po posameznih državah EU in v Turčiji je izračunana iz razmerja med vsoto domače proizvodnje in vsoto domače potrošnje štirih glavnih vrst žit (navadna pšenica, trda pšenica, ječmen, koruza za zrnje). Domača proizvodnja vključuje vse uporabne količine žit, proizvedene v državi v določenem referenčnem obdobju, ne glede na vrsto potrošnje. Domača potrošnja žit v predelani in nepredelani obliki vključuje krmo, izgube, potrošnjo za industrijske namene, potrošnjo za nadaljnjo predelavo ter potrošnjo za prehrano.

Podatkovni viri

Podatkovni niz

Enota

Vir (hiperlink do podatkov)

Obdobje uporabljenih podatkov

Razpoložljivost podatka

Frekvenca osveževanja podatkov

Datum zajema podatkov

Mednarodna primerljivost podatkovnega niza

Bilance glavnih vrst žit

1.000 t

Eurostat: https://ec.europa.eu/eurostat/databrowser/view/apro_cbs_cer/default/table?lang=en

2021–2022

Konec leta za preteklo leto

Letno

05.07.2024

Da

Opredelitev kazalca:

  • Relevantnost kazalca: 2

1=globalno, 2=EU, 3=nacionalno

  • Točnost uporabljenih podatkov: 1

1= uradni podatki, ki so javni in se poročajo v skladu z EU zakonodajo,

2=podatki, ki so dostopni javnosti, vendar niso uradni,

3=interni podatki

  • Časovna primerljivost (nanaša se na podatke v grafih): 3

1=vsaj 10-leten niz podatkov

2=vsaj 5-leten niz podatkov

3=manj kot 5-leten niz podatkov

  • Prostorska primerljivost (nanaša se na podatke na kartah):

1=uradni prostorski podatki, dostopni tudi za nižje ravni od nacionalne

2=uradni prostorski podatki na nacionalni ravni

3=obstajajo prostorski podatki, ki pa niso uradni

Drugi viri in literatura


Related indicators