KAZALCI OKOLJA

Ključno sporočilo
Neutral

Ocenjeni povprečni dolgodobni vnosi kovin (svinca, kadmija in živega srebra) v človeško telo s hrano pri odraslih prebivalcih Slovenije ne presegajo referenčnih točk (BMDL) oziroma na zdravju temelječih smernih vrednosti (dopustnih dnevnih/tedenskih vnosov), pri otrocih pa so pri svincu in kadmiju ter živemu srebru (uživalci rib) v povprečju, podobno kot to velja za EU, lahko preseženi. Potrebno je nenehno ozaveščanje prebivalcev o zdravem prehranjevanju, vključno z izvajanjem ukrepov za zmanjševanje vnosa strupenih kovin, zlasti pri otrocih in nosečnicah, tako iz prehranskih kot tudi drugih okoljskih virov ter nadaljevanje uradnega nadzora/spremljanja kovin v živilih na slovenskem trgu.


Kazalec prikazuje spremljanje vnosa kovin - svinca (Pb), kadmija (Cd) in živega srebra (Hg) preko živil in nivo tveganja za zdravje ljudi.

Kovine kot so kadmij, svinec in živo srebro so v okolju naravno prisotne kot elementarne snovi (tla, voda, zrak). Pojavljajo se lahko v različnih koncentracijah in oblikah, kot anorganske spojine, kovinski kompleksi ali organske spojine. Njihov antropogeni izvor večinoma pripisujemo kmetijstvu, industriji ali prometu. Ti viri so problematični predvsem zaradi vstopanja kovin v človekovo prehranjevalno verigo preko zaužitih živil. Vir kovin v živilih je lahko tudi njihovo skladiščenje (prenos iz embalaže) in procesiranje (predelava). Pri skrbi za zdravje ljudi je ključnega pomena upoštevati sposobnost kovin, da se kopičijo v organizmu. Na biorazpoložljivost, akumulacijo in posledično strupenost kovin in elementov ter njihovih mešanic v organizmu vpliva več dejavnikov, kot so prehranski status (npr. nizke zaloge železa), zdravstveno stanje posameznika in določene bolezni.

Svinec (Pb) je v zemeljski skorji prisoten skoraj vedno v obliki soli kot sestavina mineralov. V našem okolju se svinec nahaja predvsem zaradi antropogenih aktivnosti kot je industrijska dejavnost in posledično odlaganje odpadkov iz teh dejavnosti. Svinec se v okolju pojavlja v organski in bolj pogosto v anorganski obliki. Njegova uporaba je v Evropi že od leta 1970 omejena v barvah in gorivu, kasneje tudi v pločevinkah in vodovodnih ceveh. V človeka vstopa preko hrane, ki je vodilni vir vnosa, preko vode, zraka, tal in prahu. Absorpcija svinca poteka v črevesju, kjer vstopa v kri, s katero se prenese do vseh tkiv v organizmu, vključno z jetri, ledvicami in kostmi, v slednjih se nalaga z leti. Zaradi dolge razpolovne dobe svinca v organizmu (10 -30 let) je tveganje za zdravje ljudi povezano z dolgodobno izpostavljenostjo nizkim odmerkom. Vsebnost svinca v krvi je najbolj pogost biomarker za dolgotrajni vnos svinca. Obstoj varne ravni svinca v krvi ni dokazan, saj tudi najnovejše študije dosledno kažejo, da imajo zelo nizke ravni svinca merljive in trajne učinke, zlasti na razvoj otroških možganov. Izpostavljenost svincu v zgodnjih fazah otrokovega razvoja je lahko vzrok za trajne nevrološke in psihološke spremembe. Dojenčki in otroci so zaradi razvoja, presnovnih posebnosti, hitrejše absorpcije in večjega vnosa hrane na enoto telesne mase še posebej ranljiva družbena skupina. Pri nosečnicah je prevelika izpostavljenost svincu lahko vzrok za prezgodnji porod in nizko porodno težo otroka ter predporodno izpostavljenost ploda, v katerega svinec prehaja preko posteljice. Nekatere študije na živalih so nakazale možnost povezave anorganskega svinca v telesu z nastankom raka, zato ga IARC (International Agency on Research in Cancer) uvršča med verjetne dejavnike tveganja za rakave bolezni (skupina 2A). Pri odraslih so številne študije ugotovile povezavo med zvišano koncentracijo svinca v krvi in povišanim krvnim tlakom oziroma kronično ledvično boleznijo.

Kadmij (Cd) se v anorganski obliki pojavlja v tleh, vodi in živih organizmih kot posledica geogenih predvsem pa antropogenih virov. Ljudje smo kadmiju izpostavljeni zlasti zaradi uživanja hrane, vpliv pa ima tudi življenjski slog (npr. kajenje). Kadmij je najbolj strupen za ledvice in povzroča demineralizacijo kosti. Njegov biološki razpolovni čas je od 10 do 30 let. Nekatere raziskave povezujejo izpostavljenost kadmiju s hormonsko odvisnimi raki, kot so rak endometrija, rak dojke in rak prostate ter z nevrorazvojnimi učinki. IARC kadmij in kadmijeve spojine uvršča  med rakotvorne snovi za človeka (Skupina 1), saj lahko zaradi vdihavanja povzroči pljučnega raka pri poklicni izpostavljenosti. Najnovejše raziskave potrjujejo, da je dolgodobna izpostavljenost nizkim ravnem kadmija povezana s širokim spektrom bolezni, ki presegajo strupenost za ledvice. Posebej zaskrbljujoči so učinki na razvoj otrok, reproduktivno zdravje in povečano tveganje za kardiovaskularne bolezni ter rak. Slednje je velik izziv in kaže potrebo po ponovnem ovrednotenju mejnih vrednosti strupenosti za Cd in prizadevanju k najnižji možni izpostavljenosti.

Živo srebro (Hg) se v okolje sprošča iz naravnih in antropogenih virov in pri tem prehaja v različne kemične oblike v različnih segmentih okolja, od elementarnega živega srebra do anorganskih (Hg22+, Hg2+) in organskih oblik živega srebra, med katerimi je metilno živo srebro najbolj strupeno. Glavni vir prehranske izpostavljenosti metilnemu živemu srebru za splošno populacijo so ribe in ribji izdelki. Po zaužitju se metilno živo srebro v krvi veže na eritrocite in se kopiči v lasnih mešičkih in v možganih, prenese se lahko tudi preko posteljice na plod. Vsebnosti celokupnega živega srebra v krvi in laseh sta najbolj pogosta biomarkerja za dolgodobni vnos metilnega živega srebra. Izpostavljenost metilnemu živemu srebru v času razvoja je pri živalih povezana z nižjo telesno težo, vplivom na gibalni in slušni sistem. Najnovejše raziskave kažejo, da je živo srebro močan in večplasten toksin, ki predstavlja resno grožnjo za zdravje ljudi, še posebej pri dolgodobni izpostavljenosti nizkim odmerkom. Njegova toksičnost je povezana s številnimi sistemi, pri čemer so najbolj ogroženi živčni, srčno-žilni, imunski in ledvični sistem. Dolgoverižne omega-3 maščobne kisline (DHA in EPA) iz rib imajo koristne učinke na zdravje ini lahko preglasijo in ublažijo negativne učinke živega srebra. Strupenost anorganskih, manj pogostih oblik živega srebra, se kaže predvsem v škodljivih učinkih na ledvice. Javnozdravstveno priporočilo je, da se zaradi živega srebra ne izogibamo ribam, ki so dragocen vir tudi koristnih snovi. To pomeni, da dajemo prednost ribam z nizko vsebnostjo živega srebra (npr. losos, sardine, sled, skuša, trska) in se izogibamo vrstam z visoko vsebnostjo (npr. velike plenilske ribe kot so mečarica, tuna in morski pes) ter tako kar se da povečamo koristi in kar se da zmanjšamo tveganja. Posebna priporočila veljajo za občutljive skupine kot so nosečnice, doječe matere in majhni otroci.


Grafi

Slika ZD15-1: Povprečne koncentracije svinca (Pb) v živilih s slovenskega trga (uradni nadzor 2011-2016; Kirinčič et al., 2019) in primerjava s povprečnimi vrednostmi) v EU (EFSA, 2025)
Viri:

Poročila o izvajanju posameznih nalog, povezanih z uradnim nadzorom, ki ga izvajajo pristojni organi (od leta 2013 naprej Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin - UVHVVR) za obdobje 2011 ? 2016 (Kirinčič et al., 2019; EFSA, 2025). (2025)

Prikaži podatke
Slovenija [mg/kg] EU [mg/kg]
Živila za posebne prehranske namene 0,38 0,28
Meso in užitna drobovina 0,05 0,05
Ribe in morska hrana 0,04 0,03
Sladkor in sladkorni izdelki 0,04 0,02
Zelenjava in izdelki 0,03 0,05
Zelišča, začimbe in dišave 0,02 0,16
Zrna in izdelki 0,02 0,02
Stročnice, oreščki, oljna semena 0,02 0,09
Sadni in zelenjavni sokovi 0,02 0,01
Sadje in sadni izdelki 0,01 0,01
Otroška hrana 0,01 0,01
Alkoholne pijače 0,01 0,01
Škrobnate korenine in gomolji 0,01 0,02
Maščobe in olja 0,01 0,01
Jajca in jajčni izdelki 0,01
Mleko in mlečni izdelki 0,00 0,01
Pitna voda 0,00 0,00
Brezalkoholne pijače 0,00
Sestavljena živila 0,09
Slika ZD15-2: Povprečne koncentracije kadmija (Cd) v živilih s slovenskega trga (uradni nadzor 2011-2023) in primerjava s povprečnimi vrednostmi v EU (EFSA, 2012a)
Viri:

Poročila o izvajanju posameznih nalog, povezanih z uradnim nadzorom, ki ga izvajajo pristojni organi (od leta 2013 naprej Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin - UVHVVR) za obdobje 2011 ? 2023; EFSA 2012b. (2024)

Prikaži podatke
Slovenija [mg/kg] EU [mg/kg]
Stročnice, oreški, oljnice in začimbe 0,07 0,09
Ribe in morska hrana 0,05 0,12
Kava, kakav, čaj in poparki 0,04 0,04
Živila za posebne prehranske namene 0,04 0,05
Škrobnate korenine ali gomolji (krompir) 0,04 0,02
Sladkor in sladkorni izdelki 0,03 0,03
Zrna in izdelki 0,03 0,02
Aditivi, arome in podobno 0,03 0,02
Zelenjava in izdelki 0,03 0,06
Začimbe, omake in dodatki 0,02 0,02
Otroška hrana 0,02 0,01
Sestavljena živila 0,01 0,03
Meso in užitna drobovina ter izdelki 0,01 0,05
Sadje in sadni izdelki 0,01 0,00
Mleko in mlečni izdelki 0,01 0,01
Jajca in izdelki 0,01 0,00
Sadni in zelenjavni sokovi 0,00 0,00
Maščobe in olja 0,00 0,00
Alkoholne pijače 0,00 0,00
Voda in pijače na vodni osnovi 0,00 0,00
Slika ZD15-3: Ocena skupne dolgodobne prehranske izpostavljenosti povprečnega porabnika živil v Sloveniji svincu (Pb) v primerjavi z mediano povprečij v EU (EFSA, 2025) in glede na zdravju temelječe smerne vrednosti (BMDL) za različne učinke (EFSA, 2010)
Viri:

Reports on the implementation of individual tasks related to official control performed by the competent authorities for the period 2013 ̶ 2023  (EFSA, 2025).

Prikaži podatke
Slovenija [µg/kg bw/dan] EU [µg/kg bw/dan] BMDL01 - razvojna strupenost za živčevje pri majhnih otrocih [µg/kg bw/dan] BMDL10 - strupenost za ledvice pri odraslih [µg/kg bw/dan] BMDL01 - srčnožilni učinki pri odraslih [µg/kg bw/dan]
MALČKI 1,24448008604634 1,31 0,50
ODRASLI 0,411392058070442 0,45 0,63 1,50
Slika ZD15-4: Ocena skupne dolgodobne prehranske izpostavljenosti povprečnega porabnika živil v Sloveniji kadmiju (Cd) (otroci deterministično 2011-2016: Kirinčič et al., 2019; odrasli verjetnostno 2011-2023) v primerjavi s povprečjem v EU (EFSA, 2012a) in glede na tedenski dopustni vnos - TWI (EFSA, 2011)
Viri:

Poročila o izvajanju posameznih nalog, povezanih z uradnim nadzorom, ki ga izvajajo pristojni organi (od leta 2013 naprej Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin - UVHVVR) za obdobje  2011 ̶ 2023; EFSA, 2012a.

Prikaži podatke
Slovenija (UB povprečje) [µg/kg bw/teden] EU (UB povprečje) [µg/kg bw/teden]
MALČKI 5,75 5,90
ODRASLI 1,58 1,98
Slika ZD15-5: Ocena deležev posameznih skupin živil (%) k skupni prehranski izpostavljenosti prebivalcev EU svincu (Pb) - 5 največjih (EFSA, 2025)
Viri:

Poročila o izvajanju posameznih nalog, povezanih z uradnim nadzorom, ki ga izvajajo pristojni organi za obdobje  2013 ̶ 2023. (EFSA, 2025)

Prikaži podatke
Drugo [%] Voda in pijače na osnovi vode [%] Mleko in mlečni izdelki [%] Sadje in sadni izdelki [%] Zelenjava in zelenjavni izdelki [%] Zrna in izdelki iz zrn [%] Meso in mesni izdelki [%]
MALČKI 32,21 8,52 10,38 11,11 18,25 19,53
ODRASLI 28,17 4,06 6,05 12,90 21,09 27,73
Slika ZD15-6: Ocena deležev posameznih skupin živil k skupni prehranski izpostavljenosti prebivalcev Slovenije kadmiju (Cd) - 5 največjih (otroci: Kirinčič et al., 2019; odrasli: 2011-2023)
Viri:

Poročila o izvajanju posameznih nalog, povezanih z uradnim nadzorom, ki ga izvajajo pristojni organi (od leta 2013 naprej Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin - UVHVVR) za obdobje  2011 ̶ 2023 ; Kirinčič et al., 2019. (2019)

Prikaži podatke
Drugo [%] Stročnice, oreški, oljnice in začimbe [%] Meso in mesni izdelki [%] Mleko in mlečni izdelki [%] Otroška hrana [%] Škrobnate korenine in gomolji [%] Zelenjava in zelenjavni izdelki [%] Zrna in izdelki [%]
ODRASLI 19,72 6,10 8,40 0 0 13,11 15,86 36,82
MALČKI 27,92 0 0 18,42 11,79 13,10 9,65 19,12
Slika ZD15-7: Povprečne koncentracije skupnega živega srebra, Hg, (mg/kg) v ribah in drugi morski hrani v živilih s slovenskega trga (uradni nadzor 2011-2019) in primerjava z EU vrednostmi (EFSA, 2012b)
Viri:

Poročila o izvajanju posameznih nalog, povezanih z uradnim nadzorom, ki ga izvajajo pristojni organi (od leta 2013 naprej Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin - UVHVVR) za obdobje 2011 ? 2019; EFSA, 2012b. ()

Opomba:

*SI vrednost vzeta iz EFSA 2012c;

**EU splošna vrednost za Ribje meso, Mehkužce, Rake oziroma Ribje proizvode.

Prikaži podatke
Slovenija [mg/kg ] EU [mg/kg ]
Ščuka 0,39 0,39
Modra riba (skakavka) 0,34 0,18
Tuna 0,33 0,29
List 0,28 0,18
Oceanski ostriž 0,28 0,17
Orada 0,21 0,23
Morski list 0,19 0,08
Lignji 0,18 0,04
Osliči 0,17 0,14
Sipe 0,17 0,04
Hobotnice 0,15 0,04
Konzervirana tuna in podobno 0,15 0,15
Neidentificirane morske ribe 0,10 0,18
Trska 0,09 0,09
Som (sladkovodni) 0,09 0,18
Brancin 0,09 0,30
Modra ozimica 0,09 0,09
Sardoni 0,08 0,08
Konzervirane sardele 0,07 0,08
Skuša 0,05 0,11
Sardele in sardelam podobne ribe 0,05 0,04
Kozice in škampi 0,05 0,05
Konzervirana skuša 0,04 0,05
Ribje palčke panirane 0,04 0,04
Ribja pašteta ali surimi 0,04 0,04
Sled 0,04 0,04
Lososi 0,03 0,03
Tilapije (pisani ostriži, sladkovodni) 0,03 0,03
Postrv 0,02 0,03
Prekajen losos 0,02 0,04
Klapavice 0,01 0,04
Aljaški saj 0,01 0,18
Konzerviran losos 0,01 0,03
Slika ZD15-8: Ocena povprečne dolgodobne izpostavljenosti Hg malčkov in odraslih prebivalcev Slovenije, zaradi uživanja rib in druge morske hrane (uradni nadzor 2011-2019 in SI.MENU, 2018) (vsi preiskovanci »All subjects«) in primerjava z EU (EFSA, 2012b) ter tedenski dopustni vnos za Hg (Tolerable Weekly Intake - TWI)
Viri:

Poročila o izvajanju posameznih nalog, povezanih z uradnim nadzorom, ki ga izvajajo pristojni organi (od leta 2013 naprej Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin - UVHVVR) za obdobje 2011 ? 2018; EFSA, 2012c. (3. 09. 2020)

Opomba:

Slovenija: vrednosti iz uradnega nadzora 2011-2018 in EFSA, 2020

Evropska unija: (EFSA, 2012c) 

Prikaži podatke
Slovenija [µg/kg bw/teden] EU [µg/kg bw/teden] TWI - razvojna strupenost za živčevje [µg/kg bw/teden]
MALČKI 0,30 0,28 1,30
ODRASLI 0,17 0,25 1,30
Slika ZD15-9: Ocena deležev posameznih skupin živil k skupni prehranski izpostavljenosti prebivalcev Slovenije živemu srebru (Hg) - 6 največjih
Viri:

Poročila o izvajanju posameznih nalog, povezanih z uradnim nadzorom, ki ga izvajajo pristojni organi (od leta 2013 naprej Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin - UVHVVR) za obdobje 2011 ̶ 2019; Individualni podatki o količinah zaužitih živil prebivalcev Slovenije (SI.MENU-2018)

Prikaži podatke
Osliči[%] Konzervirana tuna in podobno[%] Losos[%] Modra ozimica[%] Orada[%] Lignji[%] Brancin[%] Ribja pašteta ali surimi[%] Ščuka[%] Modra riba (skakavka)[%] Drugo[%]
Malčki (otroci) 47,29 5,94 9,42 4,29 3,98 5,72 23,37
Odrasli 19,94 38,81 6,78 7,39 1,73 12,07 13,28

Cilji

Za kovine so določene naslednje na zdravju temelječe smerne vrednosti TDI/TWI (tolerable daily intake/tolerable weekly intake = dopustni dnevni vnos/dopustni tedenski vnos) oziroma referenčne točke BMDL (benchmark dose lower confidence limit = na osnovi statističnega modela določen najnižji odmerek, ki že povzroči spremembe pri kritičnih učinkih na zdravje ljudi), z vrednostmi, ki se izražajo na kg telesne mase (tm):

  • Svinec: 0,50 µg/kg tm/dan (BMDL01 za razvojno nevrotoksičnost); 1,50 µg/kg tm/dan (BMDL01 za učinke na sistolični krvni tlak); 0,63 µg/kg tm/dan (BMDL10 za učinke na prevalenco kronične ledvične bolezeni)(EFSA, 2010a);
  • Kadmij: 2,5 µg/kg tm/teden (TWI) (EFSA, 2011);
  • Metilno živo srebro: 1,3 µg/kg tm/teden (TWI), izraženo kot živo srebro; živo srebro v anorganski obliki: 4 µg/kg tm/teden (TWI), izraženo kot živo srebro (EFSA, 2012b).

Ocena izpostavljenosti kovinama svincu in kadmiju upošteva podatke o vsebnostih v obdobju 2011‒2023 ter živemu srebru v obdobju 2011‒2019.

Pri večini skupin vzorcev živil s slovenskega trga (Kirinčič et al., 2019) so bile povprečne koncentracije svinca (Pb) nižje kot EU vrednosti (EFSA, 2025), posebej pri zeliščih, začimbah in dišavah ter stročnicah, oreščkih in oljnih semenih. Višje povprečne koncentracije Pb od evropskih so bile zaznane predvsem pri živilih za posebne prehranske namene, sladkorju in sladkornih izdelkih, sadnih in zelenjavnih sokovih (83 % slovenskega izvora) in otroški hrani na osnovi žit (18 % slovenskega izvora). Lahko predpostavljamo, da sta večji povprečni koncentraciji Pb v sadnih in zelenjavnih sokovih ter otroški hrani na osnovi žit posledica večjega deleža vzorcev, v katerih vsebnost svinca ni bila določena (< LOD, pod mejo določljivosti; 100 % oziroma 96 %), v primerjavi z  EFSA poročilom (okrog 70 %), in ne dejansko višjih koncentracij. Razlike med slovenskimi in evropskimi povprečji so lahko tudi posledica različnega števila in raznovrstnosti vzorcev znotraj posameznih skupin živil. Čeprav so koncentracije Pb v slovenskih tleh višje v primerjavi z EU tlemi se zdi, da tla niso povečala koncentracije Pb v živilih pretežno slovenskega izvora. Rastlinski vnos Pb je omejen, ker je Pb v tleh močno vezan na delce. Koncentracije svinca v rastlinah, ki rastejo na tleh onesnaženih zaradi rudarjenja in predelave rude, redko presegajo mejne vrednosti.

V primerjavi z EU vrednostmi (EFSA, 2012a) so povprečne koncentracije kadmija (Cd), izračunane iz slovenskih podatkov, pri večini skupin vzorcev živil nižje ali podobne. Pri škrobnatih koreninah in gomoljih, zrnih in izdelkih ter otroški hrani je bila povprečna koncentracija Cd večja kot EU vrednosti. Samo okoli 20 % vzorcev otroške hrane na osnovi žit je bilo proizvedene v Sloveniji, z relativno nizkim deležem tistih, v katerih vsebnost kadmija ni bila določena (< LOD, pod mejo določljivosti; 18 %) (Kirinčič et al., 2019). Relativno večje povprečne koncentracije Cd v vzorcih škrobnatih korenin in gomoljev (v glavnem krompir) in v zrnih in izdelkih iz zrn, z relativno nizkim deležem vzorcev pod mejo določljivosti (11 % oziroma 14 %) kaže na morebitno povezavo z njihovim izvorom (87 % oziroma 76 % vzorcev je zraslo na slovenskih poljih). Možna razlaga za to povezavo so višje koncentracije Cd v slovenskih tleh v primerjavi z evropskimi tlemi in uporaba pridelkov, ki akumulirajo Cd. Mineralna fosforjeva gnojila so prav tako možen vir Cd.

Ocenjena skupna dolgodobna povprečna UB (Upper bound) prehranska izpostavljenost Pb naših malčkov in odraslih je 1,24 μg/kg tm/dan oziroma 0,41 μg/kg tm/dan (EFSA, 2025). Upoštevanje UB vrednosti povprečnih koncentracij pri oceni izpostavljenosti vodi v najstrožjo, to je pesimistično oceno. Ocenjene izpostavljenosti so malo manjše v primerjavi z mediano EU povprečij (EFSA, 2025), kar je lahko posledica specifičnih prehranskih navad v Sloveniji (SI MENU 2018). Ocenjena skupna dolgodobna povprečna UB prehranska izpostavljenost Cd je pri naših malčkih 5,75 μg/kg tm/teden in pri odraslih 1,58 μg/kg tm/teden ter je malo manjša v primerjavi z EU (EFSA, 2012a). Predvidevamo, da je slednje posledica uporabe bolj rafinirane verjetnostne metodologije MCRA v slovenski študiji in vključitve večjega števila slovenskih podatkov o koncentracijah Cd v živilih v daljšem časovnem obdobju v primerjavi z EFSA študijo iz leta 2012. Ocenjene povprečne prehranske izpostavljenosti Pb in Cd pri malčkih tako v Sloveniji kot v EU presegajo referenčno točko BMDL za razvojno nevrotoksičnost, ki velja za Pb, oziroma dopustni tedenski vnos, ki velja za Cd. Nasprotno ocenjene prehranske izpostavljenosti Pb in Cd pri odraslih prebivalcih ne presegajo referenčnih vrednosti.

Največji delež k izpostavljenosti Pb obeh starostnih skupin v EU predstavljajo meso in mesni izdelki, sledijo po padajočem vrstnem redu: zrna in izdelki iz zrn, zelenjava in zelenjavni izdelki ter sadje in sadni izdelki (EFSA, 2025). Pri malčkih nezanemarljiv delež predstavljajo mleko in mlečni izdelki, pri odraslih pa voda in pijače na osnovi vode. Največji delež k izpostavljenosti Cd tako malčkov kot odraslih iz Slovenije predstavljajo zrna in izdelki iz zrn. Po padajočem vrstnem redu sledijo pri malčkih: mleko in mlečni izdelki, škrobnate korenine in gomolji, otroška hrana ter zelenjava in zelenjavni izdelki. Pri odraslih ravno tako po padajočem vrstnem redu sledijo: zelenjava in zelenjavni izdelki, škrobnate korenine in gomolji, meso in mesni izdelki ter stročnice, oreščki, oljnice in začimbe. Podobno je ugotovila tudi EFSA v svojem poročilu iz leta 2012 za splošno EU populacijo (EFSA, 2012a).

Znanstveni odbor Evropske agencije za varnost hrane je ugotovil, da je povprečna prehranska izpostavljenost kadmiju v evropskih državah približno v višini sprejemljivega tedenskega vnosa ali malo višja. Pri nekaterih podskupinah prebivalstva pa lahko presega sprejemljivi tedenski vnos za približno dvakrat. Zato je Evropska Komisija sprejela Priporočilo z dne 4. aprila 2014 o zmanjšanju prisotnosti kadmija v živilih (2014/193/EU). V bodoče so potrebni dodatni agrotehnični in živilsko tehnološki ukrepi za zmanjšanje izpostavljenosti svincu in kadmiju, posebno pri otrocih. En način bi lahko bil s prizadevanjem za postavitev bolj ostrih kriterijev za vrednosti svinca in kadmija v otroški hrani. Za dežele z višjim ozadjem koncentracij kovin v tleh je ključno ne povečevati njihovih koncentracij z uporabo nečistih mineralnih gnojil.

Dolgodobna UB izpostavljenost živemu srebru (Hg) povprečnih slovenskih uživalcev rib in druge morske hrane (samo uživalci), presega tedenski dopustni vnos (TWI = 1,3 µg/kg tm/teden) pri malčkih in kaže na povečano tveganje za zdravje otrok zaradi morebitnih škodljivih učinkov Hg. Pri odraslih povprečnih uživalcih rib in druge morske hrane ocenjena izpostavljenost Hg ne presega TWI. Pri splošni populaciji (všteti tako uživalci kot neuživalci rib) naših malčkov je ocenjena izpostavljenost malo večja, pri naših odraslih pa nekoliko manjša kot v EU (EFSA, 2012b). Preračunano na splošno populacijo, v kateri na osnovi izsledkov te raziskave malo več kot 20 % preiskovancev uživa ribe, je ocenjena izpostavljenost Hg pri vseh starostnih skupinah daleč pod TWI. Ocenjene izpostavljenosti Hg visokih (P95) in ekstremnih uživalcev rib in morske hrane vseh starostnih skupin presegajo TWI za Hg.

Največji delež k skupni izpostavljenosti Hg zaradi uživanja rib in druge morske hrane prispevajo osliči, zlasti zaradi njihove relativno visoke povprečne koncentracije Hg (0,173 mg/kg), ki je nekoliko nad evropskim povprečjem (EFSA, 2012b) ter relativno visokih količin zaužitih rib te vrste zlasti pri mlajših starostnih skupinah prebivalcev Slovenije. Konzervirane tune imajo v povprečju nekoliko nižje koncentracije Hg (0,146 mg/kg), vendar je poraba pri odraslih relativno visoka in tako predstavlja drugi največji delež skupne izpostavljenosti Hg. Kljub relativno visoki porabi postrvi med prebivalci Slovenije, le te zaradi relativno nizkih povprečnih koncentracij Hg (0,019 mg/kg) ne prispevajo bistveno k skupni izpostavljenosti Hg. Podobno kot za postrv v nekoliko manjši meri velja za lososa. Relativno visok delež k skupni izpostavljenosti Hg pri odraslih predstavlja ščuka, kar je posledica izrazito velike obremenjenosti te ribje vrste s Hg. Povprečne  koncentracije Hg v njej (0,294 mg/kg) smo pridobili iz evropskih podatkov, ker analizni podatki s slovenskega trga ne obstajajo.

Ocena prehranske izpostavljenosti posameznih kovin je združena z določenimi negotovostmi, ki prispevajo h končni oceni. Postopek ocenjevanja bi lahko v bodoče še izboljšali, če se bodo za določanje koncentracij svinca, kadmija in živega srebra v živilih uporabljale bolj občutljive analitske metode ter se analizirale tudi do sedaj manjkajoče skupine živil. Modeliranje ugotovljenih vsebnosti kovin v živilih v možni vnos onesnaževala z zaužitjem hrane je kompleksen postopek, pri katerem se upošteva več faktorjev, od priprave živila do načinov prehranjevanja različnih populacijskih skupin (odraslih, šolskih in odraščajočih otrok ter dojenčkov). Zaradi konzervativnosti uporabljene metodologije v tej raziskavi ocenjujemo, da so pridobljene skupne dolgodobne prehranske izpostavljenosti prej precenjene kot podcenjene.

Učinki kovin, ki jih povezujemo z zdravjem ljudi, obremenilno vplivajo na prehranjevalno verigo, ki se preko živil konča pri človeku. Prisotnost kovin v živilih, bodisi rastlinskega ali živalskega izvora, je v glavnem posledica njihovega prehajanja iz obremenjenega naravnega okolja v organizme rastlin in živali (npr. pri živilih rastlinskega izvora se začne že v fazi pridelave). Pri ocenah prehranskega vnosa onesnaževal s hrano je potrebno upoštevati, da predstavljajo živila blago, ki se najhitreje giblje znotraj posamezne države ali v okviru mednarodne trgovine. Zato je zelo majhna verjetnost, da bi bili potrošniki, oziroma spremljana populacija, dalj časa ali akutno izpostavljeni morebitno prisotnim višjim količinam onesnaževal v enem in istem živilu.

Oskrba z varno in prehransko ustrezno hrano, ki ne ogroža zdravja ljudi in potrošnikov, je temeljno vodilo nacionalne prehranske politike – kot usklajenega načrtovanja resornih ministrstev in strokovnih institucij - ter posredno enega najpomembnejših dejavnikov varovanja zdravja kot javnega interesa (NPPTDZ, 2015).


Metodologija

Cilji so povzeti po:  Action plan to improve public health preparedness and response in the WHO European Region 2018–2023, European Food and Nutrition Action Plan 2015–2020, Uredba komisije (EU) 2023/915 z dne 25. aprila 2023 o mejnih vrednostih nekaterih onesnaževal v živilih in razveljavitvi Uredbe (ES) št. 1881/2006 .

Podatki za Slovenijo

Metodologija zbiranja podatkov: Podatki so predstavljeni za obdobje 2011‒2023 (svinec in kadmij) in 2011‒2019 (živo srebro).
Uredba komisije (EU) 2023/915 določa mejne vrednosti za svinec, kadmij in živo srebro v tistih kategorijah živil, katerih uživanje lahko največ prispeva k celotni izpostavljenosti kovinam. Spremljanje skladnosti z določenimi mejnimi vrednostmi poteka preko uradnega nadzora. Uredba Komisije (ES) 333/2007 za potrebe uradnega nadzora določa metode vzorčenja in analitske metode. Za spremljanje ostankov kovin v proizvodih živalskega izvora velja Pravilnik o monitoringu reziduov (Uradni list RS, št. 139/06), ki ima podlago v Direktivi Sveta (ES) 96/23/EC.
Podatkov, ki bi se namensko zbirali za potrebe ocenjevanja vnosa kovin ali drugih onesnaževal v človeško telo s hrano, v Sloveniji nimamo. Zato izpostavljenost oziroma vnos kovin preko hrane, ki je v grobem kombinacija podatkov o količini zaužitih posameznih živil (v g/dan/osebo) s podatki o dejanski vsebnosti kovin v živilu (v mg/kg živila), lahko le ocenimo. V te namene uporabljamo rezultate uradnega nadzora in monitoringa živil, ki ga glede na deljene pristojnosti izvajajo organi v sestavi Ministrstva za zdravje in Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Vzorci živil, ki so odvzeti v okviru uradnega nadzora in monitoringa, so izbrani glede na zahteve Uredbe komisije (EU) 2023/915 o mejnih vrednosti nekaterih onesnaževal v živilih. Podatkovna zbirka o količinah zaužitih živil  (poraba) pri posameznih starostnih skupinah prebivalcev Slovenije je bila pripravljena na osnovi individualnih podatkov dveh ne zaporednih zapisov jedilnika prejšnjega dne (angl. »24h-recall«), pridobljenih v okviru projekta SI MENU (SI MENU, 2018).

Metodologija obdelave podatkov za ta kazalec: Kazalec prikazuje oceno prehranske  izpostavljenosti kovinam za malčke in odrasle prebivalce Slovenije za obdobje od 2011 do 2023 (svinec in kadmij) in od 2011 do 2019 (živo srebro). V skladu s priporočili EFSA (EFSA, 2010b) so bile koncentracije kovin v živilih pod mejo določljivosti (<LOQ) obravnavane s substitucijsko metodo, pri čemer so za izračun spodnje meje povprečja (Lower bound = LB) vrednosti <LOQ  zamenjane z ničlo, za srednjo mejo (Middle bound = MB) z vrednostjo LOQ/2 in za zgornjo mejo (Upper bound = UB) z  vrednostjo LOQ.

Vsebnost živega srebra je bila določena kot celokupno živo srebro, pri čemer v oceni predpostavljamo, da je ves v metilni obliki živega srebra.

Pri oceni prehranske  izpostavljenosti kadmiju in živemu srebru smo uporabili podatke o količinah zaužitih živil prebivalcev Slovenije iz projekta SI MENU (SI MENU, 2018). Dolgodobno (kronično) oceno prehranske izpostavljenosti prebivalcev Slovenije kadmiju in skupnemu Hg, smo izvedli z verjetnostno (probabilistično) metodo, z matematičnim modelom in podatkovnim orodjem Monte Carlo Risk Assessment (MCRA).

Oceno prehranske izpostavljenosti prebivalcev Slovenije svincu smo povzeli iz EFSA znanstvenega poročila o prehranski izpostavljenosti svincu v evropski populaciji (EFSA, 2025).

Za presojo velikosti učinkov na zdravje, ki jih ima lahko prehranska izpostavljenost kovinam pri različnih populacijskih skupinah, se uporablja primerjava z dopustnimi dnevnimi/tedenskimi vnosi (TDI/TWI) oziroma na osnovi statističnega modela določenimi najnižjimi odmerki, ki že povzročijo spremembe pri kritičnih učinkih na zdravje ljudi (BMDL- benchmark dose lower confidence limit).

 

Podatkovni viri (podatki za Slovenijo)

 

Podatkovni niz

Enota

Vir

(hiperlink do podatkov)

Obdobje uporabljenih

podatkov

Razpoložljivost podatka

Frekvenca osveževanja podatkov

Datum zajema podatkov

Mednarodna primerljivost podatkovnega niza

Povprečne koncentracije svinca (Pb) v živilih s slovenskega trga

mg/kg

Poročila o izvajanju posameznih nalog, povezanih z uradnim nadzorom, ki ga izvajajo pristojni organi (od leta 2013 naprej Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin - UVHVVR) za obdobje  2011 ̶ 2023; Kirinčič et al., 2019.

 

 

 

2011−2023

November tekočega leta za preteklo leto

letno

17.02.2025

da

Povprečne koncentracije kadmija (Cd) v živilih s slovenskega trga

November tekočega leta za preteklo leto

letno

da

Ocena skupne dolgodobne prehranske izpostavljenosti povprečnega porabnika živil v Sloveniji svincu (Pb)

 

μg/kg tm/dan

 

Obdobno

Na več let

da

Ocena skupne dolgodobne prehranske izpostavljenosti povprečnega porabnika živil v Sloveniji kadmiju (Cd)

 

μg/kg tm/teden

 

Obdobno

Na več let

da

Ocena deležev posameznih skupin živil k skupni prehranski izpostavljenosti prebivalcev EU svincu (Pb) - 5 največjih

 

%

 

Obdobno

Na več let

da

Ocena deležev posameznih skupin živil k skupni prehranski izpostavljenosti prebivalcev Slovenije kadmiju (Cd) - 5 največjih

 

Obdobno

Na več let

da

Povprečne koncentracije živega srebra (Hg) v živilih s slovenskega trga  (uradni nadzor 2011−2019)

 

µg/kg

Poročila o izvajanju posameznih nalog, povezanih z uradnim nadzorom, ki ga izvajajo pristojni organi (od leta 2013 naprej Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin - UVHVVR) za obdobje  2011 ̶ 2019

 

2011−2019

November tekočega leta za preteklo leto

letno

da

Ocena dolgodobne prehranske izpostavljenosti povprečnega prebivalca Slovenije živemu srebru (Hg) zaradi uživanja rib in druge morske hrane (všteti tudi neuživalci rib)

μg/kg tm/teden

Obdobno

Na več let

da

Opredelitev kazalca

  • Relevantnost kazalca: 1, 2, 3

1 = globalno,

2 = EU,

3 = nacionalno

 

  • Točnost uporabljenih podatkov: 2

1 = uradni podatki, ki so javni in se poročajo v skladu z EU zakonodajo,

2 = podatki, ki so dostopni javnosti, vendar niso uradni,

3 = interni podatki

 

  • Časovna primerljivost (nanaša se na podatke v grafu/grafih): 2

1 = vsaj 10-leten niz podatkov,

2 = vsaj 5-leten niz podatkov

3 = manj kot 5-leten niz podatkov

 

  • Prostorska primerljivost (nanaša se na podatke na karti/kartah): 2

1 = uradni prostorski podatki, dostopni tudi za nižje ravni od nacionalne,

2 = uradni prostorski podatki na nacionalni ravni

3 = obstajajo prostorski podatki, ki pa niso uradni

 

Drugi podatki

Metodologija zbiranja podatkov: Poročila o prehranski izpostavljenosti EU populacije svincu, kadmiju in živemu srebru:

EFSA, 2012a. European Food Safety Authority. Cadmium dietary exposure in the European population. EFSA J. 10(1):2551.

EFSA, 2012b. European Food Safety Authority. Scientific Opinion on the risk for public health related to the presence of mercury and methylmercury in food. EFSA J. 10(12):2985.

EFSA, 2025. European Food Safety Authority, A., Gergelová, P., Martino, L., & Rovesti, E. EFSA Scientific Report on dietary exposure to lead in the European population. EFSA Journal, 23(8), e9577.

Podatki o koncentracijah imenovanih kovin v živilih in količinah zaužitih živil iz EFSA poročil izhajajo iz različnih časovnih obdobij in različnih držav Evropske unije.
 

Metodologija obdelave podatkov za ta kazalec: Izpostavljenost se je ocenjevala glede na povprečni vnos posameznih kovin v hrano v časovni enoti. Vnosi kovin so se v različnih državah EU ocenjevali po različnih metodologijah.
 

Podatkovni viri (Drugi podatki)

Podatkovni niz

Enota

Vir

(hiperlink do podatkov)

Obdobje uporabljenih

podatkov

Razpoložljivost podatka

Frekvenca osveževanja podatkov

Datum zajema podatkov

Povprečne koncentracije svinca (Pb) v živilih v EU

 

mg/kg

EFSA, 2025

2011-2023

 

 

02. 10. 2025

Povprečne koncentracije kadmija (Cd) v živilih v EU

 

mg/kg

EFSA, 2012a

 

 

Ocena skupne dolgodobne prehranske izpostavljenosti svincu (Pb) povprečnega porabnika živil v EU, glede na zdravju temelječe smerne vrednosti (BMDL) za različne učinke

 

μg/kg tm /dan

EFSA, 2025

 

 

Ocena skupne dolgodobne prehranske izpostavljenosti povprečnega porabnika živil kadmiju (Cd) v EU glede na tedenski dopustni vnos (Tolerable Weekly Intake - TWI)

 

μg/kg tm/teden

 

EFSA, 2012a

 

 

Povprečne koncentracije živega srebra (Hg) v živilih v  EU

 

µg/kg

EFSA, 2012b

 

 

Ocena dolgodobne prehranske izpostavljenost povprečnega porabnika živemu srebru (Hg) zaradi uživanja rib in ribjih izdelkov v EU in tedenski dopustni vnos za Hg (Tolerable Weekly Intake - TWI)

 

μg/kg tm /teden

 

 

 

Drugi viri in literatura

  1. EFSA, 2010a. European Food Safety Authority. Scientific opinion on lead in food. EFSA J. 8(4):1570. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1570
  2. EFSA, 2010b. European Food Safety Authority. Management of left-censored data in dietary exposure assessment of chemical substances. EFSA Journal, 8(3), 1557. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1557
  3. EFSA, 2011. European Food Safety Authority. Statement on tolerable weekly intake for cadmium. EFSA J. 9(2):1975. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2011.1975
  4. EFSA, 2012a. European Food Safety Authority. Cadmium dietary exposure in the  European population. EFSA J. 10(1):2551. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2012.2551
  5. EFSA, 2012b. European Food Safety Authority. Scientific Opinion on the risk for public health related to the presence of mercury and methylmercury in food. EFSA J. 10(12):2985. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2012.2985
  6. EFSA, 2025. European Food Safety Authority, A., Gergelová, P., Martino, L., & Rovesti, E. EFSA Scientific Report on dietary exposure to lead in the European population. EFSA Journal, 23(8), e9577. https://doi.org/https://doi.org/10.2903/j.efsa.2025.9577
  7. Kirinčič, S., Šömen Joksić, A., Zupan, M., Ivanoš, J., Rep, P., Rotter, E., Ivartnik, M., Grčman, H. Lead and cadmium in foods/drinking water from Slovenian market/taps: Estimation of overall chronic dietary exposure and health risks. Food additives & contaminants. Part A., Chemistry, analysis, control, exposure & risk assessment. 2019, vol. 36, no. 10, str. 1522-1537. https://doi.org/10.1080/19440049.2019.1628355
  8. NPPTDZ (2015). Nacionalni program za prehrano in telesno dejavnost za zdravje 2015 -2025, dostopno na spletni strani 13.10.2025: https://www.gov.si/assets/ministrstva/MZ/DOKUMENTI/Preventiva-in-skrb-za-zdravje/Varovanje-in-krepitev-zdravja/prehrana-in-tel-dej-np-DTS/DTS-nac-prog-_brosura_web_2016.pdf
  9. SI MENU (2018). Nacionalni inštitut za javno zdravje. Nacionalna raziskava SI.Menu, dostopno na spletni strani 15.10.2025: https://nijz.si/podatki/nacionalna-raziskava-si-menu/