KAZALCI OKOLJA

Ključno sporočilo
Neutral

Trajnostni modeli proizvodnje in potrošnje prispevajo k preprečevanju nastajanja odpadkov, za kar je bilo sprejetih več zakonodajnih ukrepov. Za spremljanje njihovega izvajanja se zbirajo podatki o različnih proizvodih, danih na trg (npr. o plastičnih nosilnih vrečkah), in podatki o odpadkih (npr. o odpadni hrani). Leta 2022 je bilo na slovenski trg danih okoli 160 milijonov kosov plastičnih nosilnih vrečk, od tega jih je bilo kar 98 % takšnih z debelino stene manj kot 50 mikronov (lahke plastične nosilne vrečke). V povprečju je torej vsak prebivalec Slovenije v letu 2022 kupil 75 lahkih plastičnih nosilnih vrečk, 7 manj kot v letu 2021.

V Sloveniji je leta 2022 nastalo skoraj 151.000 ton odpadne hrane, kar je za 2 % manj kot leto prej. V povprečju je torej vsak prebivalec Slovenije med odpadke zavrgel 72 kg hrane, pri čemer se v to količino šteje odpadna hrana, zavržena v gospodinjstvih, restavracijah in gostinskih storitvah, prodaji na drobno in pri distribuciji hrane ter v dejavnosti proizvodnje in predelave hrane (vključno s primarno pridelavo).


Kazalec prikazuje napredek pri preprečevanju nastajanja odpadkov zaradi izvajanja ukrepov na področju podpore trajnostnih modelov proizvodnje in potrošnje.

Zaradi hitrih podnebnih sprememb in naraščajočega povpraševanja po energiji in virih je nujna uvedba politik in pobud za trajnostno proizvodnjo in potrošnjo. Njihov namen je izboljšati okoljsko učinkovitost proizvodov v celotnem življenjskem ciklu, spodbuditi povpraševanje po boljših proizvodih in proizvodnih tehnologijah ter potrošnikom pomagati, da bodo lažje prepoznali bolj trajnostne proizvode. Vsi proizvodi so naravnega izvora, kar pomeni, da je gospodarstvo močno odvisno od naravnih virov. Če bomo ohranili sedanje vzorce proizvodnje in potrošnje, se bodo še naprej nadaljevali degradacija okolja, izčrpavanje naravnih virov ter nastajanje odpadkov. K ločitvi gospodarske rasti od rabe virov, degradacije okolja in nastajanja odpadkov prispevajo tudi ukrepi preprečevanja odpadkov. To so vsi ukrepi, ki so namenjeni temu, da se:

  • zmanjša količina nastalih odpadkov, vključno s ponovno uporabo proizvodov in podaljševanjem njihove življenjske dobe,
  • zmanjšajo škodljivi vplivi nastalih odpadkov na okolje in človekovo zdravje in
  • zmanjša vsebnost nevarnih snovi v materialih in proizvodih.

Grafi

Slika OD31-1: Plastične nosilne vrečke, dane na trg v Republiki Sloveniji (RS), glede na debelino njihove stene, 2021-2022
Viri:

ARSO (administrativni vir: FURS); 2024

Podatki so povzeti iz poročil Republike Slovenije o letni potrošnji lahkih plastičnih nosilnih vrečk na podlagi člena 4(1a.) Direktive 94/62/ES o embalaži in odpadni embalaži, v skladu z Odločbo 2005/270/ES o določitvi preglednic za sistem zbirke podatkov o embalaži in odpadni embalaži.

Slika OD31-2: Dosežen in predpisan okoljski cilj potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk, Slovenija, 2021-2022
Viri:

ARSO (administrativni vir: FURS); 2024

Slika OD31-3: Količina nastale odpadne hrane glede na dejavnosti nastanka, Slovenija
Viri:

SURS (administrativni vir: ARSO) (2024)

Prikaži podatke
Nastala odpadna hrana - SKUPAJ (tone) [t] predelava in proizvodnja (vkl. s primarno predelavo) [t] prodaja na drobno in distribucija hrane [t] restavracije in gostinske storitve [t] gospodinjstva [t]
2020 154656 10904 15264 50035 78453
2021 154185 13561 14424 46568 79632
2022 150839 10645 14070 55839 70285
Slika OD31-4: Deleži nastale odpadne hrane glede na dejavnost nastanka, Slovenija
Viri:

SURS (administrativni vir: ARSO) (2024)

Prikaži podatke
predelava in proizvodnja (vkl. s primarno predelavo) [%] prodaja na drobno in distribucija hrane [%] restavracije in gostinske storitve [%] gospodinjstva [%]
2020 7,05 9,87 32,35 50,73
2021 8,80 9,35 30,20 51,65
2022 7,06 9,33 37,02 46,60
Slika OD31-5: Nastala odpadna hrana glede na dejavnost nastanka, Slovenija, 2021
Viri:

SURS (administrativni vir: ARSO) (2024)

Prikaži podatke
gospodinjstva [kg/preb] restavracije in gostinske storitve [kg/preb] prodaja na drobno in distribucija hrane [kg/preb] predelava in proizvodnja (vkl. s primarno predelavo) [kg/preb] gospodinjstva [%] restavracije in gostinske storitve [%] prodaja na drobno in distribucija hrane [%] predelava in proizvodnja (vkl. s primarno predelavo) [%]
2021 37,79 22,10 6,85 6,44 51,65 30,20 9,35 8,80
Slika OD31-6: Nastala odpadna hrana, glede na dejavnost nastanka, Evropska Unija, 2021
Viri:

Eurostat (2024)

Prikaži podatke
gospodinjstva [kg/preb] predelava in proizvodnja (vkl. s primarno predelavo) [kg/preb] restavracije in gostinske storitve [kg/preb] prodaja na drobno in distribucija hrane [kg/preb] gospodinjstva [%] predelava in proizvodnja (vkl. s primarno predelavo) [%] restavracije in gostinske storitve [%] prodaja na drobno in distribucija hrane [%]
2021 70 40 12 9 53,44 30,53 9,16 6,87

Cilji

Glavni okoljski cilj je doseči napredek pri preprečevanju odpadkov.

Cilji, povezani z glavnim okoljskim ciljem, so:

  • zmanjševati potrošnjo plastičnih nosilnih vrečk,
  • do 31. decembra 2025 zmanjšati potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk z debelino stene < 50 mikronov, tako da ta ne bo presegla 40 lahkih plastičnih nosilnih vrečk na osebo na leto,
  • do 1. januarja 2026 zmanjšati porabo plastičnih proizvodov za enkratno uporabo (lončkov za pijače in posod za živila) za najmanj 20 % glede na leto 2022,
  • povečati delež uporabe reciklata v proizvodnji plastenk pijač,
  • povečati uporabo vračljive embalaže v proizvodnji embaliranega blaga,
  • zmanjševati nastajanje odpadne hrane v vseh fazah prehranske verige (primarna pridelava, predelava in proizvodnja, prodaja na drobno in distribucija, restavracije in gostinske dejavnosti, gospodinjstva).

Z ukrepi za preprečevanje odpadkov, sprejetimi na področju podpore trajnostnih modelov proizvodnje in potrošnje, se bo:

  • zmanjšala uporaba primarnih virov za proizvodnjo novih izdelkov,
  • uvajalo trajnostne modele v proizvodnji in potrošnji plastičnih izdelkov,
  • uvajala proizvodnja plastičnih izdelkov, ki so gospodarni z viri,
  • povečala uporaba vračljive embalaže,
  • zmanjšala količina nastalih odpadkov, zlasti odpadne hrane in odpadkov, ki so med bolj pogostimi viri smetenja v naravnem in morskem okolju.

 

Za preprečevanje nastajanja odpadkov so na področju trajnostnih modelov proizvodnje in potrošnje sprejeti naslednji zakonodajni ukrepi:

  • prepoved brezplačnih plastičnih nosilnih vrečk za potrošnike (razen za zelo lahke plastične nosilne vrečke za nepredpakirana živila) in uvedba okoljske dajatve za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže, ki jo plačujejo subjekti, ki dajejo na trg v RS plastične nosilne vrečke. Cilj tega ukrepa je zmanjšanje potrošnje plastičnih nosilnih vrečk, zlasti lahkih plastičnih nosilnih vrečk, s čimer se bo zmanjšala tudi količina teh odpadkov, ki so med bolj pogostimi viri smetenja v naravnem in morskem okolju.

 

  • Leta 2022 je bilo na slovenski trg danih okoli 160 milijonov kosov plastičnih nosilnih vrečk, od tega jih je bilo kar 98 % takšnih z debelino stene manj kot 50 mikronov (lahke plastične nosilne vrečke). Tega leta je v Sloveniji potrošnja lahkih plastičnih nosilnih vrečk znašala 75 vrečk na prebivalca, kar pomeni, da je bil dosežen okoljski cilj, v skladu s katerim letna raven njihove potrošnje ne preseže 90 vrečk na prebivalca. Okoljski cilj je bil dosežen tudi leta 2021, ko je potrošnja lahkih plastičnih nosilnih vrečk znašala 82 vrečk na prebivalca.

 

  • organizatorji javnih prireditev, na katerih se ponujata hrana in pijača, morajo na mestih strežbe živil namesto plastičnih posodic in plastičnih lončkov za enkratno uporabo zagotoviti ponudbo posodic in kozarčkov, ki se lahko večkrat uporabijo (tudi depozitni sistemi), ali posodic in kozarčkov, ki vsebujejo manj ali nič plastike, ali omogočiti obiskovalcem prireditev, da prinesejo s seboj svojo posodico ali lonček. O tem morajo obiskovalce prireditve obveščati pred in med samo prireditvijo. Cilj tega ukrepa je zmanjšanje potrošnje plastičnih posodic in plastičnih lončkov za enkratno uporabo, s čimer se bo zmanjšala tudi količina teh odpadkov, ki so med bolj pogostimi viri smetenja v naravnem in morskem okolju.

Podatki o plastičnih posodah za živila in plastičnih lončkih za pijače, danih na trg v Republiki Sloveniji, bodo za namen spremljanja doseganja cilja zmanjšanja njihove porabe, prvič na voljo v drugi polovici leta 2024.

  • upravljavci avtomatov za pijače morajo (če to dopušča lokacija avtomata ali narava dogodka) plastične lončke za enkratno uporabo nadomestiti z lončki, ki se lahko večkrat uporabijo (tudi depozitni sistemi), ali lončki, ki vsebujejo manj ali nič plastike, ter potrošnikom omogočiti uporabo lastnih lončkov. O tem morajo obveščati potrošnike. Cilj tega ukrepa je zmanjšanje potrošnje plastičnih lončkov za enkratno uporabo, s čimer se bo zmanjšala tudi količina teh odpadkov, ki so med bolj pogostimi viri smetenja v naravnem in morskem okolju.

Podatki o plastičnih lončkih za pijače, danih na trg v Republiki Sloveniji, bodo za namen spremljanja doseganja cilja zmanjšanja njihove porabe, prvič na voljo v drugi polovici leta 2024.

  • proizvajalci plastenk pijač morajo zagotoviti najmanj predpisan delež vsebnosti reciklata v plastenkah. Cilji tega ukrepa so zmanjševanje količin nastalih odpadkov ter spodbujanje trajnostnih modelov proizvodnje in proizvajanja izdelkov, ki so gospodarni z viri.

 

Podatki o vsebnosti reciklata v plastenkah, bodo prvič na voljo v drugi polovici leta 2024.

 

  • proizvajalci, ki za embaliranje svojega blaga uporabljajo vračljivo embalažo, v okviru izpolnjevanja obveznosti PRO plačajo stroške ravnanja z odpadno embalažo samo enkrat. Cilji tega ukrepa so zmanjševanje količin nastalih odpadkov ter spodbujanje trajnostnih modelov proizvodnje in potrošnje ter ponovne uporabe proizvodov.

Podatki o vračljivi embalaži na nacionalni ravni niso na voljo.

 

  • v vseh fazah prehranske verige (primarna pridelava, predelava in proizvodnja, prodaja na drobno in distribucija, restavracije in gostinske dejavnosti, gospodinjstva) zmanjševati nastajanje odpadne hrane ter tako prispevati k uresničevanju cilja trajnostnega razvoja Organizacije združenih narodov o globalnem 50 odstotnem zmanjšanju odpadne hrane na prebivalca v prodaji na drobno in pri potrošnikih ter zmanjšanju izgub hrane vzdolž proizvodnih in dobavnih verig.

Količine nastale odpadne hrane se počasi zmanjšujejo. V Sloveniji je leta 2022 nastalo skoraj 151.000 ton odpadne hrane, kar je za 2 % manj kot leto prej. Prebivalec Slovenije je leta 2022 torej v povprečju med odpadke zavrgel 72 kg hrane. Skoraj polovica vse odpadne hrane nastane v gospodinjstvih, več kot tretjina v restavracijah in gostinskih storitvah, desetina pa v prodaji na drobno in pri distribuciji hrane. V dejavnosti proizvodnje in predelave hrane (vključno s primarno pridelavo) nastane manj kot desetina vse odpadne hrane, predvsem zato, ker se ostanki iz proizvodnih procesov prednostno usmerijo v proizvodnjo živalske krme in krmil.


Metodologija

Cilji so povzeti po: 

 

Podatki za Slovenijo

 

Metodologija zbiranja podatkov:

 

Metodologija zbiranja podatkov o plastičnih nosilnih vrečkah je določena z Uredbo o embalaži in odpadni embalaži. Osnovo predstavljajo podatki o številu in vrstah plastičnih nosilnih vrečk, danih na trg v RS v posameznem koledarskem letu, ki jih proizvajalci in pridobitelji teh vrečk štirikrat letno sporočajo Finančni upravi Republike Slovenije (FURS) v skladu z Uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi nastajanja odpadne embalaže.

Metodologija zbiranja podatkov o plastičnih proizvodih za enkratno uporabo, danih na trg v RS, ter o uporabi reciklata v proizvodnji plastenk pijač je določena z Uredbo o zmanjšanju vpliva nekaterih plastičnih proizvodov na okolje. Osnovo predstavljajo podatki iz evidence oseb, ki dajejo te proizvode na trg v RS (evidenca proizvajalcev – plastični proizvodi), ki jo vodi Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO), in podatki, ki jih nosilci skupnih načrtov ravnanja z odpadnimi plastičnimi proizvodi za enkratno uporabo in odpadnim ribolovnim orodjem enkrat letno sporočajo ARSO v poročilih o izvajanju skupnih obveznosti sistema PRO (SUP_nacrt). Nosilci skupnih načrtov so prvič poročali leta 2024 za koledarsko leto 2023.

Metodologija zbiranja podatkov o odpadni hrani, ki upošteva zahteve glede skupne metodologije in minimalnih zahtev glede kakovosti, da se zagotovi enotno merjenje stopenj odpadne hrane, iz Sklepa 2019/1597/EU, je podrobno opisana v Metodoloških pojasnilih Statističnega urada Republike Slovenije (SURS). Osnovo predstavljajo podatki o odpadkih, ki jih izvirni povzročitelji, zbiralci in izvajalci obdelave odpadkov enkrat letno sporočajo ARSO v poročilih o nastalih odpadkih in zagotovitvi ravnanja z njimi, poročilih o zbiranju odpadkov in poročilih o obdelavi odpadkov; vsebina poročil je določena z Uredbo o odpadkih. Podatki o odpadkih iz teh poročil se za izračun količin odpadne hrane dopolnjujejo s podatki iz drugih podatkovnih virov (rezultati sortirne analize bioloških odpadkov s poudarkom na določanju deleža odpadne hrane, rezultati sortirne analize mešanih komunalnih odpadkov).

 

Metodologija obdelave podatkov:

Iz podatkov o številu in vrstah plastičnih nosilnih vrečk, danih na trg v RS, ARSO izračuna letno potrošnjo lahkih plastičnih nosilnih vrečk po metodologiji za njen izračun iz Sklepa 2018/896/EU. ARSO v fazi obdelave podatkov (na mikroravni) primerja podatke o številu in vrstah plastičnih nosilnih vrečk, danih na trg v RS, s podatki za pretekla leta.

 

ARSO na podlagi podatkov o količini plastičnih lončkov za pijače in plastičnih posod za živila, danih na trg v RS, izračuna letno porabo teh lončkov in posod po metodologiji za izračun zmanjšanja porabe plastičnih proizvodov za enkratno uporabo iz Sklepa 2022/162/EU. ARSO v fazi obdelave podatkov (na mikroravni) ugotavlja napake v poročilih SUP_nacrt in izvaja primerjavo podatkov iz teh poročil s podatki iz evidence proizvajalcev – plastični proizvodi.[TV1] 

 

ARSO na podlagi podatkov o deležu reciklata v plastičnih vsebnikih za pijačo s prostornino do treh litrov, danih na trg v RS, izračuna delež uporabljenega reciklata v letni proizvodnji plastenk pijač po metodologiji za izračun deleža vsebnosti reciklirane plastike v plastenkah za pijačo iz Sklepa 2023/2683/EU. ARSO v fazi obdelave podatkov (na mikroravni) ugotavlja napake v poročilih SUP_nacrt in izvaja primerjavo podatkov iz teh poročil s podatki iz evidence proizvajalcev – plastični proizvodi. [TV2] 

 

SURS obdela podatke o odpadkih v skladu z metodologijo statistične obdelave podatkov o odpadni hrani iz Metodoloških pojasnil. ARSO te podatke prevzame od SURS in jih dodatno ne obdeluje.

 

Podatki so grafično in tabelarično predstavljeni v količinah – masi (tone), v deležih (%), preračunanih na celotno relevantno količino, ter v količinah, preračunanih na število prebivalcev (kg/preb.).

Tabela/Slika OD01_2023-1 prikazuje število (n) plastičnih nosilnih vrečk, danih na trg v RS leta 2021, ločeno glede na debelino njihove stene, in delež (v %) plastičnih nosilnih vrečk z različno debelino stene, danih na trg v RS leta 2021, preračunan glede na celotno število plastičnih nosilnih vrečk, danih na trg v RS tega leta.  

Tabela/Slika OD01_2023-2 prikazuje dosežen in predpisan okoljski cilj potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk v RS za leto 2021, ki je izračunan kot število lahkih plastičnih nosilnih vrečk (nosilnih vrečk z debelino stene ≤ 49 mikronov), danih tega leta na trg v RS na prebivalca.  

Slika OD01_2023-3 prikazuje maso (v 1.000 tonah) v Sloveniji nastale odpadne hrane glede na dejavnost nastanka (po posameznih fazah prehranske verige) za obdobje 2020-2022.

Slika OD01_2023-4 prikazuje strukturo (v %) v Sloveniji nastale odpadne hrane glede na dejavnost nastanka (po posameznih fazah prehranske verige) za obdobje 2020-2022.

Slika OD01_2023-5 prikazuje strukturo (v %) ter podatek o preračunani količini (v kg na prebivalca) v Sloveniji leta 2021 nastale odpadne hrane glede na dejavnost nastanka (po posameznih fazah prehranske verige).

 

Podatkovni viri

Podatkovni niz

Enota

Vir (hiperlink do podatkov)

Obdobje uporabljenih

podatkov

Razpoložljivost podatka

Frekvenca osveževanja podatkov

Datum zajema podatkov

Mednarodna primerljivost podatkovnega niza

Lahke plastične nosilne vrečke, dane na trg v RS

število

FURS

2021

30. junija tekočega leta za predpreteklo koledarsko leto

letno

maj 2023

da

%

Nastala odpadna hrana

1. 000 ton

SURS

 

2020-2022

septembra tekočega leta za preteklo koledarsko leto (koledar objav SURS)

letno

februar 2024

da

%

kg/preb.

 

 

Opredelitev kazalca:

  • Relevantnost kazalca: 2

1 = globalno, 2 = EU, 3 = nacionalno

 

  • Točnost uporabljenih podatkov: 1

1 = uradni podatki, ki so javni in se poročajo v skladu z EU zakonodajo,

2 = podatki, ki so dostopni javnosti, vendar niso uradni,

3 = interni podatki

 

  • Časovna primerljivost (nanaša se na podatke v grafu/grafih): 3

1 = vsaj 10-leten niz podatkov,

2 = vsaj 5leten niz podatkov

3 = manj kot 5-leten niz podatkov

 

  • Prostorska primerljivost (nanaša se na podatke na karti/kartah): 2

1 = uradni prostorski podatki, dostopni tudi za nižje ravni od nacionalne,

2 = uradni prostorski podatki na nacionalni ravni 

3 = obstajajo prostorski podatki, ki pa niso uradni

 

 

Drugi podatki

 

Metodologija zbiranja podatkov: o odpadni hrani na ravni EU je določena z izvedbenimi akti EU in je podrobneje opisana na spletni strani Eurostata.

Metodologija obdelave podatkov za ta kazalec: je podrobneje opisana na spletni strani Eurostata.

 

Slika OD01_2023-6 prikazuje strukturo (v %) ter podatek o preračunani količini (v kg na prebivalca) nastale odpadne hrane glede na dejavnost nastanka (po posameznih fazah prehranske verige) na ravni Evropske Unije, 2021.

 

Podatkovni viri                                   

Podatkovni niz

Enota

Vir (hiperlink do podatkov)

Obdobje uporabljenih

podatkov

Razpoložljivost podatka

Frekvenca osveževanja podatkov

Datum zajema podatkov

Nastala odpadna hrana

%

Eurostat

2021

septembra tekoče leto za predpreteklo koledarsko leto

letno

februar 2024

kg/preb.

 

Datum zajema podatkov za kazalec: 

marec 2024
 

 

Drugi viri in literatura:
- Operativni program varstva okolja s področja odpadkov, 2022.