Zaradi črevesnih nalezljivih bolezni, ČNB, vsako leto umre približno 2,5 milijona ljudi. ČNB oziroma infekcijska driska je večji problem v manj razvitih državah, vendar se tudi v razvitih državah pojavi po ena epizoda ČNB na prebivalca letno (Infekcijske bolezni, Tomažič J., Strle F.).
Incidenco črevesnih nalezljivih bolezni v Sloveniji podobno kot v drugih državah ocenjujemo na osnovi prejetih prijav črevesnih nalezljivih bolezni. Incidenca črevesnih nalezljivih bolezni (ČNB) oziroma okužb s hrano se je v letu 2019 v primerjavi z letom 2018 znižala za 26 %. Črevesnih nalezljivih bolezni z neznano etiologijo, ki predstavljajo vsa leta največji delež prijav v Sloveniji, se od leta 2018 ne beleži več. Na prvem mestu so virusne okužbe črevesja, ki so tudi po svetu še vedno med glavnimi vzroki obolevnosti v otroškem obdobju (Infekcijske bolezni, Tomažič J, Strle F). Med bakterijskimi povzročitelji prevladujejo kampilobaktri, pred Clostridium difficile, salmonelami in patogenimi E.coli.
Dejansko breme ČNB in okužb s hrano lahko ocenimo le z raziskavami.
Kazalec predstavlja število prejetih prijav oziroma incidenco črevesnih nalezljivih bolezni (ČNB) oziroma okužb s hrano v Sloveniji in nekaterih državah EU v izbranem obdobju.
Črevesne nalezljive bolezni so bolezni, ki jih povzročajo različni povzročitelji: virusi, bakterije, glive in paraziti. Prenašajo se fekalno oralno (»iz iztrebka v usta«); običajno z zaužito hrano, vodo ali preko umazanih rok. V skladu z Mednarodno klasifikacijo bolezni in poškodb MKB-10 jih uvrščamo med diagnoze A00–A08, A32, B15, B17.2, B67–B69, B71, B75, B79, B80.
Incidenca pomeni število vseh na novo ugotovljenih primerov neke bolezni v točno določeni populaciji v koledarskem letu in je zato osnovni kazalec dinamike pojava (naraščanje, upadanje, nespremenljivost). Incidenco lahko izražamo z absolutnim številom, večinoma pa v obliki stopnje, preračunano na določeno število prebivalstva.
Oseba, ki ima črevesno nalezljivo bolezen oziroma okužbo s hrano, ima prebavne težave zaradi vnetja prebavil, ki se kaže s: slabostjo, bruhanjem, krči v trebuhu, povišano telesno temperaturo, drisko. Črevesne nalezljive bolezni so zlasti nevarne za starejše osebe, kronične bolnike, dojenčke, otroke in nosečnice.
NIJZ, 2010 – 2020 (2. 11. 2020)
2010 | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 | |
VSE PRIJAVE ČNB | 997,5 | 1087,6 | 972,5 | 964,8 | 1008,9 | 1280,9 | 1563 | 1567,6 | 506,7 | 374,9 |
ČNB neznane etiologije (A04.9, A05.9 A08.4, A09) | 696,1 | 760,6 | 709,4 | 678,0 | 711,3 | 933,4 | 993,6 | 1014,6 | 0 | 0 |
Salmoneloze (A02) | 17 | 19,5 | 19,5 | 14,2 | 32,4 | 18,6 | 13,9 | 12,7 | 12,3 | 20,4 |
Rotaviroze (A08.0) | 78 | 107,5 | 68,1 | 70,7 | 96,2 | 89,5 | 59,8 | 66,5 | 30,5 | 64,3 |
Kampilobakterioze (A04.5) | 48,9 | 48,0 | 45,4 | 48,4 | 54,3 | 60,5 | 76,1 | 66 | 59,9 | 60,8 |
Druge opredeljene ČNB (A04.8, A05.8, A08.3, A08.5) | 17,5 | 10,9 | 4,3 | 7,0 | 5,6 | 8,8 | 7,9 | 10 | 6,4 | 6,9 |
NIJZ, 2020 (2. 11. 2020)
Št. prijav | Primeri/100000 prebivalcev | |
virus hepatitisa E | 1 | 0,05 |
virus hepatitisa A | 4 | 0,2 |
šigele | 6 | 0,3 |
Y. enterocolitica | 9 | 0,4 |
listerije | 18 | 0,9 |
paraziti | 24 | 1,1 |
Druge opredeljene ČNB | 30 | 1,4 |
adenovirusi | 126 | 6 |
E. coli | 134 | 6,4 |
salm; tifus in paratifus | 170 | 8,1 |
norovirusi | 359 | 17,2 |
Cl. difficile | 473 | 22,6 |
kampilobaktri | 514 | 24,6 |
rotavirusi | 808 | 38,7 |
vse prijavljene ČNB | 2708 | 129,6 |
ECDC, Surveillance Atlas of Infectious Diseases, 2019 (2. 11. 2020)
Država | Enota | 2015 | 2016 | 2017 | 2018 | 2019 |
Portugalska | št. okužb/100.000 preb. | 3,10 | 3,64 | 4,48 | 2,93 | 4,20 |
Grčija | št. okužb/100.000 preb. | 4,30 | 6,82 | 6,24 | 5,96 | 6,00 |
Romunija | št. okužb/100.000 preb. | 6,70 | 7,48 | 5,87 | 7,22 | 7,12 |
Irska | št. okužb/100.000 preb. | 5,80 | 6,33 | 7,92 | 7,29 | 7,08 |
Ciper | št. okužb/100.000 preb. | 7,70 | 9,08 | 6,90 | 5,09 | 7,08 |
Bolgarija | št. okužb/100.000 preb. | 14,90 | 10,04 | 11,21 | 8,31 | 8,49 |
Velika Britanija | št. okužb/100.000 preb. | 14,60 | 15,14 | 15,36 | 14,28 | 14,58 |
Francija | št. okužb/100.000 preb. | 32,30 | 27,7 | 24,86 | 27,82 | 27,78 |
Estonija | št. okužb/100.000 preb. | 8,50 | 26,67 | 20,14 | 23,80 | 11,32 |
Slovenija | št. okužb/100.000 preb. | 19,40 | 15,07 | 13,31 | 13,26 | 17,40 |
Avstrija | št. okužb/100.000 preb. | 18,00 | 16,28 | 19,00 | 17,43 | 21,06 |
Latvija | št. okužb/100.000 preb. | 19,10 | 23,06 | 11,54 | 21,14 | 22,81 |
Poljska | št. okužb/100.000 preb. | 21,70 | 25,6 | 23,50 | 23,87 | 22,05 |
Malta | št. okužb/100.000 preb. | 29,30 | 36,37 | 23,25 | 24,39 | 26,54 |
Danska | št. okužb/100.000 preb. | 16,30 | 18,94 | 18,56 | 20,20 | 19,27 |
Luksemburg | št. okužb/100.000 preb. | 18,80 | 18,74 | 19,98 | 22,43 | 21,34 |
Nemčija | št. okužb/100.000 preb. | 16,80 | 15,65 | 17,03 | 16,06 | 16,26 |
Švedska | št. okužb/100.000 preb. | 23,70 | 22,81 | 22,81 | 20,17 | 19,45 |
Finska | št. okužb/100.000 preb. | 30,20 | 27,55 | 27,89 | 25,96 | 21,29 |
Litva | št. okužb/100.000 preb. | 37,00 | 37,25 | 35,25 | 27,73 | 26,34 |
Madžarska | št. okužb/100.000 preb. | 49,70 | 48,03 | 40,03 | 42,55 | 45,56 |
Slovaška | št. okužb/100.000 preb. | 89,30 | 97,65 | 106,51 | 124,76 | 91,59 |
Češka | št. okužb/100.000 preb. | 117,70 | 110,01 | 108,45 | 102,74 | 122,15 |
Belgija | št. okužb/100.000 preb. | 0,00 | 23,85 | 20,24 | 25,95 | 22,06 |
Italija | št. okužb/100.000 preb. | 6,30 | 6,81 | 5,52 | 6,01 | 5,39 |
Španija | št. okužb/100.000 preb. | 43,30 | 0 | 0,00 | 0,00 | 0,00 |
WHO, 2017 (25. 07. 2017)
Država | Enota | 2011 | 2012 | 2013 | 2014 | 2015 |
Avstrija | št.okužb/100.000 preb. | NP | NP | NP | NP | NP |
Belgija | št.okužb/100.000 preb. | 13,94 | 12,39 | 11,74 | 15,93 | 14,85 |
Bolgarija | št.okužb/100.000 preb. | NP | NP | NP | NP | NP |
Ciper | št.okužb/100.000 preb. | NP | NP | NP | NP | NP |
Češka | št.okužb/100.000 preb. | 437,61 | 324,92 | 330,37 | 391,91 | NP |
Danska | št.okužb/100.000 preb. | 103,42 | 98,05 | 98,1 | 101,18 | NP |
Estonija | št.okužb/100.000 preb. | 9,78 | 13,56 | 20,94 | 0 | NP |
Finska | št.okužb/100.000 preb. | 21,29 | 26,03 | 14,1 | 17,91 | 25,98 |
Francija | št.okužb/100.000 preb. | 15,30 | NP | 16,62 | 18,88 | NP |
Nemčija | št.okužb/100.000 preb. | 138,32 | 116,65 | 127,59 | 133,61 | NP |
Grčija | št.okužb/100.000 preb. | NP | NP | NP | NP | NP |
Madžarska | št.okužb/100.000 preb. | 10,80 | 9,86 | 11,35 | 14,17 | NP |
Irska | št.okužb/100.000 preb. | 61,07 | 59,84 | 57,98 | 64,06 | NP |
Italija | št.okužb/100.000 preb. | NP | NP | NP | NP | NP |
Latvija | št.okužb/100.000 preb. | NP | NP | NP | NP | NP |
Litva | št.okužb/100.000 preb. | 40,55 | 34,67 | 31,48 | 38,13 | NP |
Luksemburg | št.okužb/100.000 preb. | 210,67 | 211,13 | 155,51 | 183,71 | NP |
Malta | št.okužb/100.000 preb. | 93,11 | 78,19 | 85,96 | 101,31 | 95,06 |
Nizozemska | št.okužb/100.000 preb. | 2,20 | NP | 10,27 | 9,81 | NP |
Poljska | št.okužb/100.000 preb. | NP | NP | NP | NP | NP |
Portugalska | št.okužb/100.000 preb. | NP | NP | NP | NP | NP |
Romunija | št.okužb/100.000 preb. | 3,38 | 2,12 | 2,77 | 2,94 | NP |
Slovaška | št.okužb/100.000 preb. | 427,24 | 301,60 | 373,11 | 412,83 | NP |
Slovenija | št.okužb/100.000 preb. | 4,63 | 15,51 | 2,72 | 10,91 | 3,34 |
Španija | št.okužb/100.000 preb. | 16,05 | 15,18 | NP | NP | NP |
Švedska | št.okužb/100.000 preb. | NP | NP | 18,41 | 27,33 | NP |
Združeno kraljevstvo | št.okužb/100.000 preb. | NP | NP | NP | NP | NP |
Incidenca okužb s hrano v Sloveniji je visoka in je pomemben javnozdravstveni problem.
V širšem okvirju so smernice določene na evropski ravni z Global Foodborne Infections Network programom (GFN 2013), ki si prizadeva za krepitev zmogljivosti držav članic pri nadzoru in zajezitvi hudih okužb s hrano, katere del je tudi Slovenija.
Cilji poglobljenega spremljanja kazalca – incidenca okužb s hrano oziroma ČNB so :
ČNB oziroma bolezni, ki se prenašajo s hrano, ostajajo najpogostejši vzrok obolevnosti in umrljivosti in so pomemben javnozdravstveni izziv. Ocenjuje se, da prebivalec Slovenije vsaj enkrat letno zboli za akutno črevesno okužbo. Uvrščamo jih pretežno med zoonoze, to so bolezni, ki se prenašajo iz živali na ljudi.
Črevesne nalezljive bolezni povzročajo različni povzročitelji. Živali ali ljudje jih izločajo z iztrebki in izbruhanino ter prenašajo preko umazanih rok (t.i.bolezni »umazanih rok«). Od tod jih zanesejo v hrano (okužbe s hrano), vodo (hidrična okužba) ali na predmete oziroma druge osebe (kontaktna okužba). Povzročitelji najdejo pot v usta človeka, ki se na ta način okuži. Opisana pot se imenuje »fekalno oralna pot širjenja«. Epidemiološki rezervoar za črevesne nalezljive bolezni so različne živali in tudi človek, s simptomi ali brez njih. Driska in bruhanje sta vodilna klinična znaka večine ČNB. Pri driski je spremenjena konzistenca iztrebkov (kašasti ali tekoči) in povečano število iztrebljanj (tri ali več dnevno). Pogosta klinična znaka sta tudi povišana telesna temperatura in krčevite bolečine v trebuhu. Zastrupitev s hrano je oznaka za prebavne motnje, ki jih povzročajo različni toksini. Toksini, ki jih tvorijo bakterije, so lahko prisotni že v živilu ali pa jih bakterije tvorijo v črevesju, potem ko jih je človek zaužil s hrano. Zastrupitev s hrano se največkrat odraža s slabostjo in bruhanjem, tudi z bolečinami v trebuhu, drisko in povišano telesno temperaturo.
V letu 2019 je bilo 7.833 prijav ČNB, kar je za 26 % manj kot leto prej. Tolikšen upad prijav ČNB je zaradi črevesnih nalezljivih bolezni z neznano etiologijo, ki se od leta 2018 ne beležijo več v našem sistemu. Med opredeljenimi povzročitelji ČNB je bilo največ norovirusnih in rotavirusnih okužb. Število prijav norovirusnih okužb je v primerjavi z letom 2018 naraslo za 17 %, enako je tudi število rotavirusnih okužb naraslo za 13 %. Med bakterijskimi povzročitelji so po pogostnosti na prvem mestu kampilobaktri, sledijo okužbe z bacilom Clostridium difficile, salmonelami, adenovirusi in patogenimi E.coli. V zadnjih letih pri nas najbolj hitro naraščajo prijave okužb s Clostridium difficile.
Število hospitaliziranih zaradi ČNB se je v letu 2019 v primerjavi z letom 2018 zvišalo za 17 %. Največ hospitaliziranih je bilo zaradi rotavirusnih okužb (30 %), kampilobaktrskih okužb (19 %) in okužb s Clostridium difficile (18 %).
Dejanska incidenca ČNB oziroma okužb s hrano ni znana. Verjetno je bistveno višja kot incidenca na osnovi prijav. Prijave zajemajo namreč samo del okužene in obolele populacije, ki poišče zdravniško pomoč. Na ta način podcenimo dejansko breme ČNB. Kolikšen je faktor, s katerim bi morali pomnožiti prejete prijave, da bi dobili dejansko število obolelih v Sloveniji, ni znano. Po predvidevanjih CDC (Center for Disease Control) je faktor vsaj 5, lahko je bistveno višji; odvisno od povzročitelja ČNB in prebivalstva.
Podatki Evropske agencije za varnost hrane (EFSA) in Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) kažejo, da je v zadnjih 5 letih najpogostejša bakterijska zoonoza oziroma črevesna nalezljiva bolezen v evropskih državah kampilobakterioza.
Povezavo med slabo mikrobiološko kvaliteto pitne vode in boleznijo lahko hitro odkrijemo med hidričnimi izbruhi. Vpliv zaradi prisotnosti E.coli neskladnih vodnih vzorcev, odvzetih v okviru rednega monitoringa, na incidence akutnih gastroenterokolitisov pa še ni raziskan. Z raziskavo na NIJZ v letu 2010 smo analizirali geografsko razporeditev prijavljenih akutnih gastroenterokolitisov (AGI) v Sloveniji in določili mesta, kjer se ti kopičijo. Ugotavljali smo, ali obstaja korelacija med fekalno kontaminacijo vodnih virov in porazdelitvijo prijavljenih primerov AGI. V ta namen smo naredili prostorsko analizo ter uporabili geoinformacijsko tehnologijo in druge metode. Raziskava je pokazala korelacijo med pogostostjo prijavljenih primerov AGI in neskladnimi vzorci pitne vode v okviru monitoringa pitne vode. Mesta kopičenja z najvišjim deležem prijavljenih primerov AGI so na območjih z majhnimi vodooskrbnimi sistemi. Tveganje, da zbolimo za AGI, če smo pili vodo, kontaminirano z E.coli, na vodooskrbnih območjih s 50-1000 uporabniki, je znašalo 1,25 in je bilo signifikantno višje od 1 (p ≤ 0,001) (Grilc in sod., 2015).
Cilji povzeti po: Zakon o nalezljivih boleznih, Ur.l. RS, št 33/2006, prečiščeno besedilo; Pravilnik o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje, Ur.l. RS, št. 16/1999; DIREKTIVA 2003/99/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 17. novembra 2003 o spremljanju zoonoz in povzročiteljev zoonoz; Odločba Evropskega Parlamenta 2119/98/ES z dne 24. septembra 1998 o vzpostavitvi mreže epidemiološkega spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni v Skupnosti.
Podatki za Slovenijo
Metodologija zbiranja podatkov: Epidemiološko spremljanje nalezljivih bolezni v Sloveniji ureja Zakon o nalezljivih boleznih (Ur.l.RS, št. 33/06-UPB1), ki določa, da je treba nalezljive bolezni iz predpisanega seznama obvezno prijavljati in Pravilnik o prijavi nalezljivih bolezni in posebnih ukrepih za njihovo preprečevanje in obvladovanje (Ur.l.RS, št. 16/99), ki določa režim prijave. Pravilnik določa, da mora zdravnik po ugotovitvi suma nalezljive bolezni obvestiti območno enoto NIJZ: v roku treh do šestih ur, če gre za nalezljivo bolezen iz prve skupine Pravilnika ali sum na izbruh; treh dni, če gre za nalezljivo bolezen iz druge skupine Pravilnika. Območna enota prijave ČNB in okužb s hrano pošilja Centru za nalezljive bolezni NIJZ. Poročila o ČNB oziroma okužbah s hrano se objavijo na spletni strani NIJZ, pošiljajo se zdravstvenim in drugim ustanovam v Sloveniji. Poročila prikazujejo število prijav zbolelih oseb ter incidenco na 100.000 prebivalcev. Prijave zajemajo celotno državo, po območnih enotah NIJZ.
Metodologija obdelave podatkov: območne enote in Center za nalezljive bolezni NIJZ, podatke objavljajo v mesečnih, letnih in obdobnih poročilih. Za izračun kazalca so bili uporabljeni uradni podatki o številu prijavljenih primerov ČNB oziroma okužb s hrano.
Podatkovni viri
Podatkovni niz |
Enota |
Vir (hiperlink do podatkov) |
Obdobje uporabljenih podatkov |
Razpoložljivost podatka |
Frekvenca osveževanja podatkov |
Datum zajema podatkov |
Mednarodna primerljivost podatkovnega niza |
Incidenca najpogosteje prijavljenih črevesnih nalezljivih bolezni v Sloveniji |
Št. prijav na 100.000 prebivalcev |
NIJZ, 2010-2020
|
2010-2019 |
Junija tekočega leta za preteklo leto |
Mesečno, letno |
2.11.2020 |
da |
Hospitalizirani zaradi črevesnih nalezljivih bolezni, Slovenija |
NIJZ, 2020
|
2019 |
Opredelitev kazalca
1 = globalno,
2 = EU,
3 = nacionalno
1 = uradni podatki, ki so javni in se poročajo v skladu z EU zakonodajo,
2 = podatki, ki so dostopni javnosti, vendar niso uradni,
3 = interni podatki
1 = vsaj 10-leten niz podatkov,
2 = vsaj 5leten niz podatkov
3 = manj kot 5-leten niz podatkov
1 = uradni prostorski podatki, dostopni tudi za nižje ravni od nacionalne,
2 = uradni prostorski podatki na nacionalni ravni
3 = obstajajo prostorski podatki, ki pa niso uradni
Drugi podatki
Metodologija zbiranja podatkov: TESSy je zelo prilagodljiv sistem za zbiranje, analizo in širjenje podatkov. Njeni ključni cilji so analiza podatkov in oblikovanje sklepov za ukrepanje na področju javnega zdravja. Podatke o nalezljivih boleznih v sistem TESSy pošiljajo vse članice EU, kot je to zapisano v Odločbi Evropskega Parlamenta 2119/98/ES z dne 24. septembra 1998 o vzpostavitvi mreže epidemiološkega spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni v Skupnosti.
Metodologija obdelave podatkov za ta kazalec: Uporabljen je podatek o incidenci okužb s hrano po letih. Geografska pokritost: EU-27.
Podatkovni viri
Podatkovni niz |
Enota |
Vir (hiperlink do podatkov) |
Obdobje uporabljenih podatkov |
Razpoložljivost podatka |
Frekvenca osveževanja podatkov |
Datum zajema podatkov |
Incidenca okužb s salmonelo (število okužb/100.000 prebivalcev), EU-27 |
Št. prijav na 100.000 prebivalcev |
ECDC, Surveillance Atlas of Infectious Diseases, 2019
|
2015-2019 |
|
|
2.11.2020 |
Incidenca okužb s hrano, kjer je povzročitelj mikroorganizem (število okužb/100.000 prebivalcev), EU-27 |
WHO, 2017
|
2011-2015 |
|
|